Barion Pixel
Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Figovník obyčajný „Peretta“ - Ficus carica „Peretta“

Figovník obyčajný „Peretta“ - Ficus carica „Peretta“

Figovník peretta bol vyšľachtený uprostred hornatých Álp, vo švajčiarskom mestečku Chur. Rastlina pochádza z tvrdých podmienok. Nielenže musí prekonať alpské zimy, ale presvedčiť musela aj chuťou a veľkosťou plodov. Tie sú skutočne veľké, s vynikajúcou sladkastou chuťou.

  • 20,10€

Figovník obyčajný „Peretta“ - Ficus carica „Peretta“

 

Hovorí sa mu aj Severský figovník „ Peretta “.

 

Opis:

Figovník peretta bol vyšľachtený uprostred hornatých Álp, vo švajčiarskom mestečku Chur. Rastlina pochádza z tvrdých podmienok. Nielenže musí prekonať alpské zimy, ale presvedčiť musela aj chuťou a veľkosťou plodov. Tie sú skutočne veľké, s vynikajúcou sladkastou chuťou.

 

Pozrite si fotografie, ktoré sme sami nafotili a obrovské plody nás doslova „dorazili“ a milo prekvapili. Sú naozaj šťavnaté, chutné a čo je hlavné, sú obrovské smiley

 

Mladé rastliny figovníka, tak ako u všetkých figovníkov je potrebné cez zimu aspoň prvé 3 roky chrániť izolačným materiálom (polystyrén, bublinková fólia). U starších rastlín už to nie je potrebné.

 

Tento figovník sa dá dobre pestovať aj v kvetináči a prezimovať vnútri. Aj v kvetináči bez problémov plodí.

 

Pestovanie:

Pôdu potrebuje mierne vápenitú, s ílovitou zložkou a bohatú na humus. Pokiaľ ho budeme pestovať v záhrade, nájdime mu slnečné miesto pri južnej stene, kde bude chránený a kde sa bude akumulovať viac tepla na skoršie a dostatočné vyzretie nielen plodov, ale aj konárov. Mladšie rastliny odolávajú teplotám cca -15 ° C, viacročné už -20 ° C a pri zakrytí konárov textíliou, bublinkatou fóliou či polystyrénom v období najhorších mrazov môžeme jeho odolnosť prehĺbiť a dokonca zachovať aj živé vrcholové púčiky. V každom prípade rastlina prežíva vždy na koreňoch, takže v prípade omrznutia nadzemnej časti vyženie na jar nové výhony, na ktorých stihne ešte v ten istý rok plodiť.

Pestovanie v prvých rokoch: do voľnej pôdy sa vysádzajú aspoň 2. až 3.ročné silné a rozkonárené rastliny. Jednoročné rastliny si najskôr predpestujte v kvetináči s objemom 5-10 litrov a prezimujeme po opade listov vo svetlej miestnosti bez mrazu alebo aj v pivnici, keďže už nemá listy, tak mu nebude vadiť ani tma (to máme odskúšané). Prezimovanie v miestnosti by sme mali opakovať 2 až 3 roky po sebe. Každý nasledujúci rok na jar presadíme rastlinu do väčšieho kvetináča. Figa prinesie v kvetináči prvú úrodu už na druhý rok. Kmeň figy musí zosilnieť na priemer 6-7 cm aby bol úplne mrazuvzdorný. Inak rastlina počas tuhej zimy a na nechránenom stanovisku môže vymrznúť až po zem. Udržiavací rez je možné robiť na jar a pri bujnom raste, ako sme už spomenuli aj počas leta.

 

Strihať figovník je možné zjari a pri bujnom raste aj počas leta, čo sa odporúča pre bohatšie rodenie a skracovať by sme mali nové prírastky na 3 listy, alebo za plodmi, ktoré tým pádom získajú viac energie na skoré dozretie.

Plody sú dostatočne veľké, s hmotnosťou 50 až 60 g, na povrchu sfarbené do zeleno-červeno-hneda, dužina je svetločervená, aromatická a sladká.

Doba zrenia: prvá vlna plodov dozrieva v polovici júla a druhá v polovici augusta, až do mrazov.

 

Odolnosť voči chorobám: v našich podmienkach nie je známa citlivosť na niektorú hubovú chorobu alebo škodcu.

Mrazuvzdornosť: do -20°C, Radí sa medzi jedni z najodolnejších odrôd spomedzi všetkých figovníkov.

Pre bližšie a detailnejšie informácie o figovníku, o obsahu vitamínov a jeho liečivých asi môžete prečítať bohaté informácie na : www.rastlinkybylinky.sk

 

Budeme veľmi radi, keď tak urobíte smiley

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!