Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Černica (Rubus fruticosus L.)  odroda "BLACK SATIN" / rastlina v kvetináči

Černica (Rubus fruticosus L.)  odroda "BLACK SATIN" / rastlina v kvetináči

Černice sú nutrične veľmi cenným ovocím . Obsahujú značné množstvo vitamínov , najmä vitamínu C a provitamínu A - karoténu . Sú cenné aj svojimi minerálnymi látkami . V minulosti sa černice na záhradách príliš nepestovali , predovšetkým preto , že tŕnisté odrody komplikovali ošetrovanie , a najmä úrodu . Teraz je však situácia iná , pretože u beztŕnných černíc uvedené problémy odpadajú.
  • 4,80€

Milí priatelia, veľmi pekne Vás prosíme, aby ste pri objednávke, v ktorej sa vyskytujú aj živé rastlinky, bylinky, zvolili a uprednostnili spôsob dopravy KURIÉR GLS, ktorý nám je, na rozdiel od iných našich prepravcov, schopný zabezpečiť dopravu Vašich byliniek do 24 hodín od podania balíka, čo je pri živých bylinkách veľmi dôležité.

 

Černica (Rubus fruticosus L.)  odroda "BLACK SATIN" / rastlina v kvetináči

 

Černice sú nutrične veľmi cenným ovocím . Obsahujú značné množstvo vitamínov , najmä vitamínu C a provitamínu A - karoténu . Sú cenné aj svojimi minerálnymi látkami . V minulosti sa černice na záhradách príliš nepestovali , predovšetkým preto , že tŕnisté odrody komplikovali ošetrovanie , a najmä úrodu . Teraz je však situácia iná , pretože u beztrnných černíc uvedené problémy odpadajú . Tieto černice navyše dávajú vysoké výnosy veľmi kvalitných plodov .

Snom každého šľachtiteľa je vyšľachtiť rastlinu , ktorá bude mať všetky klady , dosť možno ešte znásobené , ale žiadne zápory svojej pôvodnej charakteristiky . Znie to ako utópia ? U beztŕnnej  černice sa to podarilo . Tieto černice sú nielen chutné , ale navyše beztŕnne a ešte k tomu krásne svojimi neopadavými , vykrajovanými listami.

O černiciach sa môžeme dočítať aj v prastarej anglickej legende. Údajne by sa nemali zbierať po sviatku sv.Michala ( 29. septembra ) , pretože potom sú „posadnuté“ diablom , ktorý si ich označil tým , že ich opľul , pomočil a preklial . Vedecky vysvetlené je preukázané , že v tejto dobe už plody obsahujú mierne toxické látky zapríčinené vznikajúcou hnilobou . Mimochodom sv.Michal bol ten, kto v boji na nebesiach porazil samotného Lucifera ... smiley

Naše beztŕnne černice majú veľmi lahodné plody, ktoré sú úžasne osviežujúce. Vetvičky sú lysé rovnako ako hlboko vykrajované, neopadavé a vždyzelené listy , ktoré aj v zime vyzerajú pekne . Plody sú pri dozretí takmer čierne , stredne veľké , sladké a aromatické , silne farbí . Použitie je všestranné ako u bežných černíc . Dozrievajú na prelome augusta a septembra .

 

PESTOVANIE :

Keď necháme černice rásť samovoľne , stane sa z nich nepriepustný , hustý ker ako z rozprávky o Šípkovej Ruženke , z ktorého by sme plody zbierali s problémami. Preto odporúčame prejaviť černici trochu starostlivosti. Černica plodí na dvojročnom dreve , takže v prvom roku vytvorí až 4m dlhý prút , ktorý je dobré vyviazať ku zvislej opore , aby sa naváľal  po zemi. Akonáhle odrodí , môžeme „švihák“  na jeseň alebo na jar odstrániť buď úplne alebo cca 20-30 cm nad zemou , aby neprekážal ostatným plodiacim prútom. Z ponechaného dreva vyrastú mladé prúty , ktoré prinesú plody v následnom roku , rovnako ako z prútov , ktorá vyrástli vlani zo zeme .

Zem by mala byť priepustná , neutrálna , pre bohatú násadu plodov stredne výživná . Občasné hnojenie a zaliatie v období sucha zaistí väčšie množstvo plodov a ich lepšiu kvalitu . Černice môžeme pestovať na priamom slnku alebo v  polotieni .  Sú mrazuvzdorné do cca -30 ° C.

Nevhodné sú pôdy ílovité , štrkovité , suché a aj pôdy s vysokou hladinou podzemnej vody blízko pod povrchom . Stanovisko pre černice má byť slnečné, teplé a chránené pred silnými vetrami. Ako sme spomenuli, znesie aj mierny polotieň . Pre černice sú vhodné svahovité polohy orientované na juh , kde sa iným ovocným druhom horšie darí. Kvitne podľa odrôd od konca júna do začiatku augusta .

Pre bežnú potrebu rodiny postačia 2 - 3 rastliny . Sadenice skrátené na 2 - 3 púčiky je najvhodnejšie vysadiť skoro na jar do dobre pripravenej pôdy do jamiek 0,3 m širokých a hlbokých . Môžeme do nich pridať aj dobre uležaný kompost . Sadenice sadíme od seba na vzdialenosť 2 m.  Nové výhony vyväzujeme počas vegetácie oblúkovito k drôtu ( na každú stranu 2 - 3 výhony ) , aby ho rovnomerne pokryli a netienili si . V miestach s ľadovými vetrami chránime rastliny počas zimy prikrývkou ( napr. zo starých diek alebo čečiny ) zavesenú na náveternú stranu drôtu. Na jar budúceho roka skrátime podľa potreby konce príliš dlhých výhonov . Ak výhony majú už od predchádzajúceho roku postranný obrast , do výšky 0,5 m od zeme ho úplne odstránime a vyššie ho skrátime na 1 - 3 púčiky . Slabé a krátke výhony odstrihneme až pri zemi , ak sme tak neurobili už počas minulého roka , aby ker príliš nezahusťoval. V suchých oblastiach počas vegetácie černice môžeme podľa potreby zavlažovať, najmä od doby kvitnutia . Odrodené výhony odrežeme buď hneď po zbere , alebo až začiatkom budúcej jari, čo je vhodnejšie najmä v klimaticky menej priaznivých podmienkach.

 

ZBER A VYUŽITIE :

Plody zberáme v plnej zrelosti dvakrát týždenne podľa odrôd od polovice júla do konca septembra . Prezreté plody padajú , za vlhka ich napáda pleseň sivá . Niekedy pôsobením roztočov černice nerovnomerne dozrievajú a niektoré zostávajú čiastočne červené. Na prevenciu sa odporúčajú postreky sírnymi prípravkami v čase pučania , opakované dvakrát po 2 - 3 týždňoch . Tiež je možné opakovane použiť prípravok Biool, prvýkrát v čase, keď sú nové letorasty dlhé 15 - 20 cm .  My tak samozrejme nerobíme a to z dôvodu úplne jednoduchého – chceme žiť ekologicky a zdravo....

Černice možno všestranne využiť . Najvhodnejšie sú k priamej konzumácii, môžeme ich však tiež zmrazovať a tepelne upravovať na kompót , džem, lekvár alebo šťavu, sirup . Pri príprave džemu pridávame zahustený jablkový pretlak a citrónovú šťavu , pretože černice nemajú dostatok pektínu a kyselín . Černicový džús je najvhodnejšie pripravovať tepelnou metódou . K celkovému hmotnostnému množstvu černíc pridáme 50 % vody a zahrievame po dobu 20 minút pri 70 °C. Precedením cez látku oddelíme šťavu od semiačok a drene . K tomuto zvyšku pridáme podľa jeho hmotnosti opäť 50 % vody a prehrievanie opakujeme . Prekvapkanú šťavu spojíme s tou, ktorú sme získali na prvýkrát. Na jeden liter šťavy pridáme 10 dkg cukru a v pohároch  s obsahom 0,3 l sterilizujeme 20 minút . Černicovú šťavu môžeme zmiešať aj so šťavou z neskorých ríbezlí alebo jabĺk .

Jablkovo - černicová šťava je lahodná aj bez prisladenia  a je vhodná aj pre diabetikov. Pomocou lisu na ovocie možno pomerne ľahko získať z černíc okrem šťavy aj kvalitnú dreň .

 

Môj tip:

Černicový sirup:

Potrebujeme:

600 g černíc, 0,5 litra vody, 3 PL šťavy z citróna, 500 g trstinového cukru, 1 pomôcku na konzervovanie

Ako na to:

Černice s vodou a citrónovou šťavou necháme prevariť asi 2-3 minúty. Potom scedíme do hrnca s cukrom, dobre premiešame a prevaríme zase 2-3 minúty. 
Po odstavení vmiešame pomôcku na konzervovanie a vlejeme do fliaš. 
Sirup potom riedime 1:4 alebo 1:5. Neriedený je vhodný na kokteily alebo miešané nápoje.

 

Černicový likér:

Potrebujeme:

200 g zrelých černíc, 150 g bieleho kandizovaného cukru, celú nožičku škorice, 0,7 l žitnej pálenky (38%)

Ako na to:

Černice položíme na cedidlo a krátko opláchneme studenou vodou. Dobre necháme odkvapkať, položíme na servítku a osušíme. Do čistej sklenej nádoby so širším otvorom a objemom asi 1,25 l vložíme černice, kandizovaný cukor a škoricu, zalejeme žitnou pálenkou

( môže byť aj vodka alebo domáca pálenka ) a dobre uzavrieme. Necháme postáť (10 dní ), potom prefiltrujeme.

 

Černice s bielou čokoládou:

Potrebujeme:

Na 6 porcií
450g čerstvých černíc 
75g hnedého cukru 
kôra a šťava z 1 pomaranča 
300g bielej čokolády, nalámanej na kocky, plus extra na dekoráciu 
300ml smotany 
250g gréckeho jogurtu na dekoráciu

 

Ako na to:

Černice (odložíme 6 na neskôr), cukor, pomarančovú kôru a šťavu dáme do hrnca. Zohrejeme a varíme 10 minút pokiaľ sa černice neuvaria. Pretlačíme to cez sítko a necháme vychladnúť. Trochu čokolády nastrúhame na dekoráciu. Zvyšnú čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom. Smotanu vyšľaháme do tuha. Do toho primiešame jogurt, čokoládu a polovicu černicového pyré. Dobre premiešame. Nakoniec do toho primiešame zvyšnú polovicu pyré. Rozdelíme do 6 pohárov a necháme vychladnúť v chladničke 2 hodiny. Ozdobíme z černicami a nastrúhanou čokoládou. Vynikajúca pochúťka. smiley

Dobrú chuť...  :-)smiley

 

Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na: www.rastlinkybylinky.sk

 

Upozornenie:

Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu lekárom.

Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete, z podkladov výrobcu v Ruskej federácii a vlastných skúseností. 

Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.

My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na: www.rastlinkybylinky.sk

 

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie