Goji, sušený plod - Kustovnoca čínska
Medzi hlavné účinné látky v plodoch kustovnice patria polysacharidy a karotenoidy. Ďalej sú prítomné flavonoidy, voľné aminokyseliny, vitamíny, mastné kyseliny, steroidy a rôzne ďalšie látky. Godži je tiež bohaté na minerálne látky. V 100g sušeného godži je obsiahnuté celkom 391 kcal energie, 56 g cukrov, 7,4 g vlákniny, 11 g bielkovín a 3,6 g tukov.
- Výrobca: Corex s.r.o., Wita
- Kód produktu: PPGOJ00001
- Dostupnosť: Skladom
-
4,49€
Dostupné možnosti
Základné informácie:
Goji - Godži sú plody kustovnice čínskej (L. chinense). Kustovnica je opadavý ker s jednoduchými striedavými listami a pravidelnými purpurovými kvetmi, radené do čeľade ľuľkovité a pochádza z Ázie. Pestuje sa najmä v strednej a severnej Číne. Plody a mladé listy sú v ázijských krajinách súčasťou jedálnička, plody a kôra koreňov sú využívané v miestnej medicíne. Na prelome tisícročí sa godži objavilo aj na trhu v Európe a Severnej Amerike a od tej doby jeho obľuba stúpa. Na Slovensku sú sušené plody bežnou súčasťou sortimentu obchodov so zdravou výživou a potravinovými doplnkami. V niektorých iných krajinách sú ponúkané tiež džúsy s obsahom šťavy z godži.
Medicínske štúdie, ktoré sú voľne dostupné aj na internete, potvrdili rad liečivých účinkov plodov kustovnice, pre ktoré sú v ázijskej medicíne využívané už po celé tisícročia. Zároveň sa okolo tohto produktu točí celý rad mýtov a omylov, a to ako v identite rastlín, oblasti a spôsobe ich pestovania a zberu, tak aj čo sa týka proklamovaných účinkov a obsahových látok.
Plodom je žltooranžová až červená dužinatá bobuľa. Plody sú vajcovité až podlhovasté a obsahujú 4 a viac žltých alebo žltohnedých, plochých semien. Kustovnica čínska máva plody 2,2 cm dlhé a 1 cm široké. Pri úplnej zrelosti sa plody uvoľňujú z vytrvalého zeleného kalicha a opadávajú. Veľkosť a tvar plodov a množstvo semien sú u rôznych kultivarov kustovnice odlišné.
Sušené plody godži sú oranžovočervené a majú vrásnený povrch. Chuťou trochu pripomínajú paradajky. Vôňa môže pripomínať datle, hrozienka alebo sušené brusnice a možno v nej rozoznať aj sladké sladkého drievka tóny.
Medzi hlavné účinné látky v plodoch kustovnice patria polysacharidy a karotenoidy. Ďalej sú prítomné flavonoidy, voľné aminokyseliny, vitamíny, mastné kyseliny, steroidy a rôzne ďalšie látky. Godži je tiež bohaté na minerálne látky. Na rozdiel od väčšiny iných ľuľkovitých rastlín neobsahujú príslušné druhy kustovnice v relevantnom množstve alkaloidy a ani glykozidy. V 100g sušeného godži je obsiahnuté celkom 391 kcal energie, 56 g cukrov, 7,4 g vlákniny, 11 g bielkovín a 3,6 g tukov.
Z hľadiska účinkov najvýznamnejšie a najviac študované obsahové látky plodov kustovnice sú polysacharidy, označované skratkou LBP (lycium barbarom polysacharides), a glykopeptidy, označované ako LBGp. Tvoria asi 5 až 8% hmotnosti suchého plodu. Sú to látky rozpustné vo vode. Jedná sa o komplexnú zmes, v ktorej prevládajú silne vetvené heteropolysacharidy, polypeptidy a proteoglykány. Asi 90 až 95% tejto zmesi molekúl tvoria cukrové jednotky. Zastúpená je xylóza, glukóza, arabinóza, galaktóza, manóza, ramnóza a kyselina galakturónová. Podľa niektorých údajov prevláda xylóza a glukóza, podľa štúdie z roku 2010 prevláda arabinóza. Rovnako v nich bolo zistených celkom 18 aminokyselín. Niektoré z polysacharidov a glykopeptidov boli izolované v čistej podobe pomocou chromatografických metód.
V suchých plodoch godži, goji je obsiahnutých 0,03 až 0,5% karotenoidov (pre porovnanie, v čerstvej mrkve je 0,06 až 0,3%). Tieto látky sú zodpovedné za oranžovú až červenú farbu plodov a ich obsah stúpa s tým, ako plody dozrievajú. V extraktoch z plodov kustovnice bolo zistených celkovo 11 voľných a 7 esterovo viazaných karotenoidov. Asi tretinu až polovicu množstvo týchto látok v dužine plodov predstavuje dipalmitát zeaxantínu (priemerne asi 114 mg / 100g), ďalej je prítomný palmitát β-kryptoxantíny (3,3 až 6,9 mg / 100g), monopalmitát zeaxantínu (1,1 až 6 , 3 mg / 100g), voľný zeaxantín (0,14 mg / 100g), β-karotén (2,4 mg / 100g) a i. V semenách kustovnice predstavuje 83% karotenoidov zeaxantín, ďalej je zastúpený β-kryptoxantíny, β- karotén, mutatoxanthin a malé množstvá ďalších, dosiaľ neidentifikovaných karotenoidov.
V plodoch kustovnice cudzej sú obsiahnuté najmä vitamíny B2 (riboflavín), B1 (tiamín) a vitamín C. Obsah vitamínu C sa v suchých plodoch pohybuje okolo 42 až 49 mg na 100 gramov a je porovnateľný s množstvom obsiahnutým v citrusových plodoch. V čerstvých plodoch je obsiahnutých asi 30 mg vitamínu C na 100 g. Vitamín B1 je obsiahnutý v množstve asi 0,35 mg na 100 gramov suchej váhy, vitamín B2 0,46 mg. Rovnako je prítomný vitamín E (tokoferol).
Plody godži sú bohaté na minerálne látky. Predstavujú v rámci ovocia jeden z najbohatších zdrojov železa, zinku, mangánu, medi a chrómu. V plodoch importovaných z Číny bol zistený priemerný obsah železa (v mg / kg suchých plodov) 67 mg, zinku 110 mg, mangánu 6 mg, medi 8,3 mg, chrómu 0,4 mg. Množstvo obsiahnuté v 20 g suchého godži predstavuje asi 25% odporúčanej dennej dávky zinku, 18% medi, 23 až 32% chrómu a 7 až 17% železa. V plodoch godži sa ďalej zistilo celkom 21 stopových prvkov, najmä selén a kobalt.
Z ďalších látok sú prítomné flavonoidy (myricetínu, kvercetín, kempferol, rutín a i.), Kumaríny (skopoletín, kyselina p-kumarová), rôzne mastné kyseliny, glycerogalaktolipidy, derivát dopamínu lyciumid, deriváty fenolu a pyrrol ai. Plody kustovnice cudzie obsahujú 1 až 2,7% voľných aminokyselín, medzi ktorými prevláda prolín. Z nebielkovinových aminokyselín je prítomný taurín, kyselina γ-aminobutyrová a trimetylglycín (betaín). Plody tiež obsahujú malé množstvá rôznych steroidov. Zaujímavou obsahovou látkou je L-monomenthyl sukcinát. Je to látka bez chuti s fyziologicky ochladzujúcim účinkom na organizmus, obsiahnutá tiež napr. v mäte piepornej.
Možné použitie:
Goji môžeme jesť ako sušené ovocie či pridávať do čajových zmesí, tinktúr, elixírov, koktailov, musli, obilných kaší aj ovocných šalátov.
Čaj z goji:
Potrebujeme: 1 lyžičku plodov goji, 2 dl vriacej vody
Postup: Plody prelejeme vriacou vodou a všetko necháme 15 minút lúhovať, potom precedíme, plody vytlačíme a popíjame po dúškoch počas dňa.
Vitamínový čaj:
Potrebujeme: 2 lyžice plodov goji, 1 lyžicu plodov rakytníka, 2 lyžice sušených jabĺk, 1 lyžicu drvených šípok, 0,5 litra vriacej vody
Postup: Ingrediencie zmiešame a vzniknutú zmes zalejeme vriacou vodou. Všetko necháme 15 minút lúhovať, precedíme, plody vytlačíme a hotový čaj nalejeme do termosky a popíjame počas dňa.
Kvapky z goji:
Potrebujeme: 1 lyžicu nasekaných plodov goji, 2 dl 60% liehu alebo ovocnej pálenky
Postup: Plody zalejeme liehom a všetko necháme 14 dní lúhovať. Nesmieme zabudnúť 2 × denne pretrepávať (aby sa uvoľnili liečivé látky). Po uplynutí tejto doby precedíme a po dobu 6 týždňov užívame 3 × denne 30 kvapiek.
Víno z goji:
Potrebujeme: 1 liter kvalitného bieleho alebo červeného vína, 50 g nasekaných sušených plodov goji, 4 klinčeky, kúsok škorice, 2 badiány
Postup: Goji a korenie zalejeme vínom, zazátkujeme a všetko necháme 3 týždne na pokojnom, chladnom mieste odpočívať. Nesmieme zabudnúť 1 × denne pretrepať. Po uplynutí tejto doby nápoj precedíme a užívame za polievkovú lyžicu večer.
Goji prášok:
Plody pomelieme alebo rozmixujeme nadrobno. Túto drť skladujeme v dobre uzavretej tmavej sklenenej nádobe. Užívame 1 × denne 1 lyžičku prášku po dobu 6 týždňov.
Nápoj na celkové posilnenie organizmu:
Potrebujeme: 1 lyžicu goji, 2 dl šťavy z mrkvy, 2 dl šťavy z červenej repy, 1 dl šťavy z rakytníka
Postup: Všetky uvedené prísady rozmixujeme a vzniknutý nápoj popíjame 1 × denne po dobu 4 týždňov.
Žalúdočný elixír:
Potrebujeme: 1 lyžicu nasekaných plodov goji, 1 lyžičku horca žltého, 1 lyžičku koreňa sladkého drievka, 2 dl 60% liehu alebo ovocnej pálenky
Postup: liečivky a plody prelejeme liehom a všetko necháme 14 dní na teplom mieste lúhovať. Nesmieme zabudnúť 2 × denne pretrepávať (aby sa uvoľnili liečivé zložky). Po uplynutí tejto doby precedíme, nalejeme do pohára a pri ťažkostiach užívame 3 x denne 1 čajovú lyžičku tohto elixíru.
Výrobca: Corex s.r.o, wita
Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch goji, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na: www.rastlinkybylinky.sk