Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Mäta marocká - (Mentha spicata 'Moroccan' L.) / rastlinky, bylinky v kvetináčiku

Mäta marocká - (Mentha spicata 'Moroccan' L.) / rastlinky, bylinky v kvetináčiku

Mäta marocká má „okrem“ svojich liečivých vlastností aj tú výhodu, že je ideálna kulinárska bylina. Je možné ju použiť do omáčok ( k mäsu - mätová omáčka s jahňacím... ), do polievok , šalátov, zeleninových pokrmov, do sladkých jedál a nápojov.
  • Výrobca: www.prirodaplus.sk
  • Kód produktu: RBMETMAR00007
  • Dostupnosť:
    Predobjednávka POZOR!!!
    Bylinka sa dá objednať už teraz, no zasielať začíname od 15.apríla v závislosti od klimatických podmienok.

    Tovar, ktorý je "skladom" odosielame hneď. Ak si iný tovar želáte doručiť pred 15. aprílom, tak prosíme nespájať objednávky "skladom" s "predobjednávka" 😊
  • 2,90€

Milí priatelia, veľmi pekne Vás prosíme, aby ste pri objednávke, v ktorej sa vyskytujú aj živé rastlinky, bylinky, zvolili a uprednostnili spôsob dopravy KURIÉR GLS, ktorý nám je, na rozdiel od iných našich prepravcov, schopný zabezpečiť dopravu Vašich byliniek do 24 hodín od podania balíka, čo je pri živých bylinkách veľmi dôležité.

 

Mäta marocká - (Mentha spicata 'Moroccan' L.) / rastlinky, bylinky v kvetináčiku

 

Mäta marocká je podobná mäte piepornej ( máme ju rovnako v ponuke :-) ) , ale je viac kompaktná a viac sa „hodí“ pre prípravu mätového čaju, ktorý je naozaj vynikajúci.

Mentha spicata " Moroccan L. " je pôvodom z Európy , ale je rozšírená po celom svete .

Tento vytrvalý druh mäty má „okrem“ svojich liečivých vlastností aj tú výhodu, že je ideálna kulinárska bylina. Je možné ju použiť do omáčok ( k mäsu - mätová omáčka s jahňacím... ) , do polievok , šalátov , zeleninových pokrmov , do sladkých jedál a nápojov .

 

Jej liečivé účinky sú podobné, ako pri iných druhoch mäty :

Zvyšuje telesnú kondíciu, chuť do jedla a posilňuje celú nervovú sústavu. Uplatňuje sa pri všetkých druhoch žalúdočných ťažkostí. Aktivizuje vylučovaciu funkciu pečene a pankreasu, tíši bolesti žlčníka a žalúdka. Podporuje tvorbu tráviacich štiav a žlče a uvoľňuje svalstvo čriev. Je veľmi nápomocná pri hnačke a uvoľňuje kŕče v hrubom čreve. Zastavuje zvracanie, uvoľňuje kŕče žalúdka, lieči koliky a choroby čriev. Zmierňuje plynatosť a nadúvanie.

Mätová silica má dezinfekčné účinky. Používa sa pri príprave protireumatických prípravkov. Prináša úľavu pri bolestiach hlavy a migrénach. Mäta obsahuje asi 1-2 % silice v ktorej je cca 50 % mentolu. Mentol je nevyhnutnou surovinou pre výrobu zubných pást, osviežujúcich masážnych krémov, pleťových masiek. Dodáva im sviežu vôňu a pri styku s pokožkou, príjemný chladivý pocit.

 

Pestovanie:

Marockej mäte sa bude dariť kdekoľvek. Má síce radšej vlhké a čiastočne aj tienisté oblasti, no „nepohrdne“ ani slniečkom, znesie krátkodobo aj sucho..... .

Pre kontrolu šírenia, ( „rozliezania“ sa a rozrastania sa ), rovnako ako pri iných mätách odporúčam, aby bola marocká mäta zasadená do bezodnej nádoby a tá bola následne „zapustená“ do zeme.

Mäta marocká má prekrásne malé, fialové kvety. Kvitne cca od polovice až do konca leta, dorastá do 30-60 cm. Jej kvietky sú zdrojom nektáru pre včely a iný užitočný hmyz .

 

Tip : Keď si chceme pripraviť naozaj veľmi osviežujúci nápoj, ktorý je populárny v Maroku, tak skombinujme marockú mätu so zeleným čajom a vytvoríme si autentický marocký zelený čaj.

Táto krásna a kompaktná odroda mäty vyzerá dobre vonku na záhone ale aj v kvetináči na terase či balkóne. Môžeme ju využiť na aromatizáciu potravín, do čaju alebo na prevoňanie a spríjemnenie našich príbytkov.

 

Môj tip: MAROCKÝ ČAJ

- 4 čajové lyžičky zeleného sypaného čaju

- 1 zväzok čerstvej marockej mäty (alebo 6 čajových lyžíc sušenej sypanej marockej mäty)

- 1/2 šálky trstinového hnedého cukru ( alebo stévie, ktorú tiež nájdete u nás)

- 4 šálky vriacej vody (šálka = 2dcl)

 

Postup:

Zalejeme ingrediencie horúcou vodou - pozor, nie však vriacou. Podobne ako pri káve, vriaca voda spáli to, čo zalievame, preto treba vodu odstaviť z plameňa vo chvíli, kedy prebieha tzv. biely var. To je vtedy, keď sa vo vode začnú robiť malé biele bublinky a voda je akoby biela. Je to tesne predtým, ako začne voda vrieť a divoko bublať. Toto pravidlo platí pri zalievaní akéhokoľvek čaju. Skúste, náš čaj bude takto naozaj chutnejší.

Zaliaty čaj necháme 3-5 minút lúhovať. Hotový čaj podávame v menších pohárikoch (1 dcl) a tradične sa nalieva z výšky z nejakého pekného čajníka...

 

Čo sa týka liečivých účinkov, tak tie sú podobné ako pri Mäte piepornej (Mentha piperita L.) a keďže na tomto mieste nemôžeme veľmi o liečivých účinkoch písať, tak budeme veľmi radi, keď si o liečivých účinkoch tejto bylinky prečítate na: Viac tu: www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie