Barion Pixel
Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Rozmarín lekársky-(Rosmarinus officinalis L.), "Blue winter" nemrznúca odroda

Rozmarín lekársky-(Rosmarinus officinalis L.), "Blue winter" nemrznúca odroda

Túto odrodu je možné pestovať vonku aj cez zimu vo voľnej pôde, nezamrzne a máme celoročne k dispozícii čerstvý rozmarín. Optimalizuje krvný obeh, odstraňuje pocit chladu v končatinách, tonizuje cievy, nervovú sústavu a celkovo posilňuje organizmus. Zvyšuje krvný tlak , upokojuje a mierni nervové vyčerpanie. Tiež podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy.

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis L.) / živé rastlinky, bylinky v kvetináči

 

Túto odrodu je možné pestovať vonku aj cez zimu vo voľnej pôde, nezamrzne a máme celoročne k dizpozícii čerstvý rozmarínwink

 

Ľudové názvy: rozmarín, rozmajrín, rozmarína.

 

Opis:

Rozmarín lekársky je stálo zelený vytrvalý ker, podľa kultivaru schopný dorásť až do 2 m, jeho domovom je juhozápadné Stredomorie. Pestuje sa od staroveku a bol zasvätený bohyni Venuši ako symbol lásky a vernosti. Preto sa doteraz používa pri svadbách. Používal sa taktiež ako dezinfekčný prostriedok vo väzniciach, v dobe moru sa nosila vetvička zavesená na krku. Je známych veľa povier, ale v niektorých môžeme nájsť aj zrnká pravdy J.

 

Pestovanie:

Rozmarín u nás ( SLOVENSKO ) môžeme pestovať len ako izbovú rastlinu, ktorá môže byť cez leto vonku. Naša odroda je overená a máme ju voľne zasadenú v záhrade, kde už dlhé roky úspešne aj prezimuje.

Potrebuje veľmi svetlé a teplé miesto. Je citlivý na mráz nad - 5 stupňov. V teplejších oblastiach Európy sa pestuje ako živý plot. Treba ho udržiavať v mierne vlhkej pôde. Čerstvé výhonky sa trhajú priebežne, nesmú sa otrhať príliš, najviac do tretiny výhonku. Konce výhonkov treba strihať a pekne tvarovať, aby rastlina získala pekný tvar. Nové výhonky vyženie vo februári.

Na jeho rozkonárených výhonkoch sa nachádzajú protistojné, čiarkovité a kožovité, celistvo okrajové listy, na lícnej strane čepele tmavozelené, holé a lesklé, na rube bielo plstnaté. Bývajú až 35 mm dlhé a 3 mm a viac široké (závisí do druhu a kultivaru).

Kvety, ktoré vyrastajú v riedkych súkvetiach z pazúch listov, sú pyskovité, modrofialové, niekedy biele. Plodom sú štyri tvrdky. Celá rastlina vonia ako gáfor.

Druh pochádza zo Stredozemia. U nás sa iba pestuje.

Neznáša veľmi veľa slnka. Je citlivý na mráz, preto ho treba prezimovať vo svetlých miestnostiach pri teplote 5-10 °C. Darí sa mu v záhradnej, mierne suchej, vápnitej a humóznej živnej pôde. Neznáša príliš mnoho slnka, ani vody.

 

Rozmarín je vhodný jednak pre samostatné podávanie , ale rovnako dobre sa hodí do zmesí s hlohom, repíkom a nechtíkom lekárskym.

 

Liečivé účinky - Rozmarín posilňuje srdce, stimuluje lymfu, uvoľňuje stuhnuté svalstvo,  prekrvuje mozog, čím zvyšuje schopnosť koncentrácie.

Optimalizuje krvný obeh, odstraňuje pocit chladu v končatinách, tonizuje cievy, nervovú sústavu a celkovo posilňuje organizmus. Zvyšuje krvný tlak, upokojuje a mierni nervové vyčerpanie. Tiež podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy (zvyšuje prekrvenie tráviaceho systému, uvoľňuje jeho hladké svalstvo a zvyšuje tvorbu tráviacich štiav a žlče, celkovo teda zlepšuje trávenie), pomáha liečiť obličkové koliky a má aj účinky antiparazitárne. Pôsobí proti celulitíde a svedčí mastnej, nečistej a unavenej pleti.

 

Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na: www.rastlinkybylinky.sk

 

Rozmarín je vynikajúci pri rekonvalescencii a veľmi pomáha aj v geriatrii.

 

Obsahové látky :

Listy obsahujú éterické oleje a silicu (0,5 - 2,5%) s hlavnými zložkami: 1,8-cineol (30%), borneol (16 - 20%), gáfor (15 - 25%), bornyl acetát (2 - 7% ), α-pinén (25%), luteolín , apigenin , diosmetin, alkaloidy, organické kyseliny - ursulovú , oleanovou , kávovú , chlorgenová a rozmarínovú. Diterpénové horčiny - pikrosalvin, rosmanol, rosmadial, fytoncity.

Ďalej obsahuje vitamíny C, A, K, Na, Ca, Mg, Fe, P, triesloviny a horčiny. Listy obsahujú až 3% vône mnohozložkovej silice gáfrovej, flavonoidy a ďalšie látky.

Zaujímavý je vysoký obsah vápnika, ktorý je organizmom dobre vstrebateľný.

 

Vnútorné užívanie:

 

Nálev alebo macerát ( po 6 hodinovom lúhovaní ) sa pije len 1x denne, najlepšie ráno.

Čaj z rozmarínu má potopudné a močopudné účinky, tlmí nadúvanie a žalúdočné kŕče. Upravuje menštruáciu a pomáha pri ženských chorobách.

 

Vonkajšie použitie: Pre vonkajšie použitie si pripravíme silnejší výluh, ktorý pridávame do kúpeľov pri reumatizme, na zle sa hojace rany a ako relaxačný kúpeľ.

 

Rozmarínová masť : Do spenenej bravčovej masti, odstavenej z ohňa dáme za dve hrste nadrobno posekaného rozmarínu a necháme ochladnúť. Po 24 hodinách zohrejeme a cez gázu precedíme. Odložíme na tmavé, chladné miesto. Hotovosmiley

 

Inhalácia rozmarínových pár s prídavkom yzopu pomáha pri sennej nádche.

 

Príprava : Do 1 l studenej vody dáme 10 g rozmarínu a 10 g yzopu , privedieme k varu, odstavíme , necháme 10 minút lúhovať a inhalujeme 3 - 5x denne.

Odvar z rozmarínu slúži na čistenie mastnej pleti, ošetrovanie ekzémov, na nehojace sa rany a pomliaždeniny.

Masáž rozmarínovým olejom alebo tinktúrou zlepšuje prekrvenie pokožky a uvoľňuje svalové kŕče a tlmí bolesti kĺbov. Nenahraditeľný je rozmarín v aromaterapii.

 

Využitie v kuchyni: Rozmarín je vhodný k zverine, k ochuteniu olejov, octov a do cestíčok na smaženie rýb.

Koreníme ním polievky, pokrmy z paradajok a baklažánu, zeleninové šaláty, mäkké syry a mleté mäsové zmesi.

 

Na použitie v kuchyni trháme mladé listy pred rozkvitnutím a sušíme v tieni. Inak pre okamžitú potrebu používame mladé lístky počas celého roka. Používajú sa v menších dávkach – do pokrmu pre 4 osoby stačí lyžička lístkov.

 

Koreníme baranie a bravčové mäso, ryby, jahňacinu, pridávame k cuketám, k už spomenutému baklažánu, paradajkovým pokrmom, na pizzu, cestoviny, varené zemiaky, na mleté mäsá, do cestíčok na vyprážané ryby a zeleninu. Chutí i v divine, sviečkovej na smotane, používa sa pri grilovaní, na aromatizáciu octov a olejov. Chuť i aróma sú veľmi výrazné, hodia sa do zmesí s cesnakom, cibuľou, levanduľou.

 

Býva súčasťou zmesí korenia, napr. provensálskeho. Do pokrmov ho pridávame až tesne pred dokončením, aby silica nevyprchla. Rozmarín vo väčších dávkach pôsobí opojne.

 

Čaj je močopudný a vyvoláva potenie. Upokojuje a posilňuje nervovú sústavu a pomáha pri búšení srdca na čo je dobré rozmarínové víno. Silný odvar z byliny slúži z vonku na čistenie pleti, ekzémov, rán a na výplachy ženských genitálií. Ako prísada do kúpeľa oživuje končatiny po porážke.

 

Dôležité upozornenie:

Rastlina je pri vnútornej aplikácii vo väčších dávkach jedovatá; vo vyšších dávkach je potrebná konzultácia s lekárom.

 

Recepty:

Rozmarínové víno ​​sa užíva pre zvýšenie krvného tlaku.

Príprava : 75 g sušených lístkov rozmarínu macerujeme 8 dní v 1 l bieleho vína, prefiltrujeme a uchovávame v chlade.

Detailnejší iný postup: Nadrobno posekáme rozmarínové lístky. Vložíme do jednej štvrtiny nádoby a doplníme červeným vínom. Za občasného pretrasenia necháme tri týždne stáť. Precedíme a pijeme dvakrát denne, na lačno, ráno a večer, deci. Pri akejkoľvek forme vnútorného užívania rozmarínu je prekročenie odporúčaných dávok nebezpečné a vôbec ho nesmú používať tehotné ženy. Najlepšie je ak ho po desiatich dňoch na tri dni prestanete užívať.

Dávkovanie : Muži 50 ml denne , ženy 25 ml denne.

 

Ústna voda z rozmarínu a mäty: Obe tieto bylinky osviežujú dych a majú aj sťahujúce a antiseptické vlastnosti.

Ingrediencie: 5 ml rozmarínových listov, 5 ml mätových listov, 5 ml anýzových plodov, 550 ml vody, 1 lyžicu 60 % liehu.

Príprava - Bylinky prelejeme vriacou vodou a necháme ich 20 minút lúhovať. Potom scedíme , prilejeme lieh a môžeme používať ako kloktadlo.

 

Nálev: Príprava- 1 čajovú lyžičku zalejeme šálkou vriacej vody, necháme 20 minút vylúhovať. Dávkovanie 2 x denne 125 ml nálevu. Ako celkové tonikum stačí 1 x denne ráno.

 

Zápar

Z jednej kávovej lyžičky rozdrobenej drogy na 1 pohár vody sa pije 1- až 2-krát denne. Môže sa použiť aj zvonka na natieranie a obklady.

 

Macerát: Príprava - 1 čajovú lyžičku zalejeme šálkou studenej vody , necháme 6 hodín vylúhovať. Pred podaním zlejeme a ohrejeme vo vodnom kúpeli na vlažnú teplotu.

Dávkovanie 2 x denne šálku , pôsobí miernejšie než nálev. Ako celkové tonikum stačí 1x denne ráno .

 

Tinktúra: Príprava 20 g sušených lístkov zalejeme 200 ml 50 % liehu, necháme macerovať 14 dní na teplom mieste. Vylisujeme a prefiltrujeme.

Dávkovanie 3x denne 20 - 25 kvapiek pred jedlom.

 

Liehová tinktúra sa používa sa na natieranie bolestivých miest pri reume, zápale sedacieho nervu a pod.

 

Čerstvé listy

V malom množstve, asi 4 - 5 denne, sa listy môžu nalačno požuvať a prehltnúť, najmä pri nadmernej plynatosti alebo zníženom krvnom tlaku.

 

Inhalácia: Príprava 10 g sušených lístkov rozmarínu a 10 g yzopu zalejeme 1 l studenej vody, privedieme do varu, odstavíme a necháme 10 minút vylúhovať.

Dávkovanie 3 - 5x denne pri sennej nádche a bronchitíde.

 

Kúpeľ: Príprava V 2 l vody povaríme 2 polievkové lyžice listov rozmarínu, necháme vychladnúť, precedíme a nalejeme do pripravenej vane.

Dávkovanie 20 – 30 minútový kúpeľ má osviežujúci a upokojujúci účinok, dráždi a prekrvuje pokožku.

 

Masážna masť: na opuchnuté kĺby. Príprava Do 85 g vhodného masťového základu (lanolínu alebo domáceho bravčovej masti ) vmiešame 5 g na prášok rozomletých plodov borievky, 5 g rozomletých rozmarínových lístkov a 5 g rozomletého muškátového orieška. Dávkovanie Používame podľa potreby k masážam.

 

Kontraindikácie : Rozmarín nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, deti do piatich rokov a pre osoby, ktoré prekonali zápalové ochorenie obličiek alebo pečene.

 

Upozornenie:

Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu predpísanú lekárom.

Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete a vlastných skúseností .

Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.

My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na:www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!