Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Rozmarín lekársky-(Rosmarinus officinalis L.), "Blue winter" nemrznúca odroda

Rozmarín lekársky-(Rosmarinus officinalis L.), "Blue winter" nemrznúca odroda

Túto odrodu je možné pestovať vonku aj cez zimu vo voľnej pôde, nezamrzne a máme celoročne k dispozícii čerstvý rozmarín. Optimalizuje krvný obeh, odstraňuje pocit chladu v končatinách, tonizuje cievy, nervovú sústavu a celkovo posilňuje organizmus. Zvyšuje krvný tlak , upokojuje a mierni nervové vyčerpanie. Tiež podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy.
  • 4,69€

Milí priatelia, veľmi pekne Vás prosíme, aby ste pri objednávke, v ktorej sa vyskytujú aj živé rastlinky, bylinky, zvolili a uprednostnili spôsob dopravy KURIÉR GLS, ktorý nám je, na rozdiel od iných našich prepravcov, schopný zabezpečiť dopravu Vašich byliniek do 24 hodín od podania balíka, čo je pri živých bylinkách veľmi dôležité.

 

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis L.) / živé rastlinky, bylinky v kvetináči

 

Túto odrodu je možné pestovať vonku aj cez zimu vo voľnej pôde, nezamrzne a máme celoročne k dizpozícii čerstvý rozmarínwink

 

Ľudové názvy: rozmarín, rozmajrín, rozmarína.

 

Opis:

Rozmarín lekársky je stálo zelený vytrvalý ker, podľa kultivaru schopný dorásť až do 2 m, jeho domovom je juhozápadné Stredomorie. Pestuje sa od staroveku a bol zasvätený bohyni Venuši ako symbol lásky a vernosti. Preto sa doteraz používa pri svadbách. Používal sa taktiež ako dezinfekčný prostriedok vo väzniciach, v dobe moru sa nosila vetvička zavesená na krku. Je známych veľa povier, ale v niektorých môžeme nájsť aj zrnká pravdy J.

 

Pestovanie:

Rozmarín u nás ( SLOVENSKO ) môžeme pestovať len ako izbovú rastlinu, ktorá môže byť cez leto vonku. Naša odroda je overená a máme ju voľne zasadenú v záhrade, kde už dlhé roky úspešne aj prezimuje.

Potrebuje veľmi svetlé a teplé miesto. Je citlivý na mráz nad - 5 stupňov. V teplejších oblastiach Európy sa pestuje ako živý plot. Treba ho udržiavať v mierne vlhkej pôde. Čerstvé výhonky sa trhajú priebežne, nesmú sa otrhať príliš, najviac do tretiny výhonku. Konce výhonkov treba strihať a pekne tvarovať, aby rastlina získala pekný tvar. Nové výhonky vyženie vo februári.

Na jeho rozkonárených výhonkoch sa nachádzajú protistojné, čiarkovité a kožovité, celistvo okrajové listy, na lícnej strane čepele tmavozelené, holé a lesklé, na rube bielo plstnaté. Bývajú až 35 mm dlhé a 3 mm a viac široké (závisí do druhu a kultivaru).

Kvety, ktoré vyrastajú v riedkych súkvetiach z pazúch listov, sú pyskovité, modrofialové, niekedy biele. Plodom sú štyri tvrdky. Celá rastlina vonia ako gáfor.

Druh pochádza zo Stredozemia. U nás sa iba pestuje.

Neznáša veľmi veľa slnka. Je citlivý na mráz, preto ho treba prezimovať vo svetlých miestnostiach pri teplote 5-10 °C. Darí sa mu v záhradnej, mierne suchej, vápnitej a humóznej živnej pôde. Neznáša príliš mnoho slnka, ani vody.

 

Rozmarín je vhodný jednak pre samostatné podávanie , ale rovnako dobre sa hodí do zmesí s hlohom, repíkom a nechtíkom lekárskym.

 

Liečivé účinky - Rozmarín posilňuje srdce, stimuluje lymfu, uvoľňuje stuhnuté svalstvo,  prekrvuje mozog, čím zvyšuje schopnosť koncentrácie.

Optimalizuje krvný obeh, odstraňuje pocit chladu v končatinách, tonizuje cievy, nervovú sústavu a celkovo posilňuje organizmus. Zvyšuje krvný tlak, upokojuje a mierni nervové vyčerpanie. Tiež podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy (zvyšuje prekrvenie tráviaceho systému, uvoľňuje jeho hladké svalstvo a zvyšuje tvorbu tráviacich štiav a žlče, celkovo teda zlepšuje trávenie), pomáha liečiť obličkové koliky a má aj účinky antiparazitárne. Pôsobí proti celulitíde a svedčí mastnej, nečistej a unavenej pleti.

 

Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na: www.rastlinkybylinky.sk

 

Rozmarín je vynikajúci pri rekonvalescencii a veľmi pomáha aj v geriatrii.

 

Obsahové látky :

Listy obsahujú éterické oleje a silicu (0,5 - 2,5%) s hlavnými zložkami: 1,8-cineol (30%), borneol (16 - 20%), gáfor (15 - 25%), bornyl acetát (2 - 7% ), α-pinén (25%), luteolín , apigenin , diosmetin, alkaloidy, organické kyseliny - ursulovú , oleanovou , kávovú , chlorgenová a rozmarínovú. Diterpénové horčiny - pikrosalvin, rosmanol, rosmadial, fytoncity.

Ďalej obsahuje vitamíny C, A, K, Na, Ca, Mg, Fe, P, triesloviny a horčiny. Listy obsahujú až 3% vône mnohozložkovej silice gáfrovej, flavonoidy a ďalšie látky.

Zaujímavý je vysoký obsah vápnika, ktorý je organizmom dobre vstrebateľný.

 

Vnútorné užívanie:

 

Nálev alebo macerát ( po 6 hodinovom lúhovaní ) sa pije len 1x denne, najlepšie ráno.

Čaj z rozmarínu má potopudné a močopudné účinky, tlmí nadúvanie a žalúdočné kŕče. Upravuje menštruáciu a pomáha pri ženských chorobách.

 

Vonkajšie použitie: Pre vonkajšie použitie si pripravíme silnejší výluh, ktorý pridávame do kúpeľov pri reumatizme, na zle sa hojace rany a ako relaxačný kúpeľ.

 

Rozmarínová masť : Do spenenej bravčovej masti, odstavenej z ohňa dáme za dve hrste nadrobno posekaného rozmarínu a necháme ochladnúť. Po 24 hodinách zohrejeme a cez gázu precedíme. Odložíme na tmavé, chladné miesto. Hotovosmiley

 

Inhalácia rozmarínových pár s prídavkom yzopu pomáha pri sennej nádche.

 

Príprava : Do 1 l studenej vody dáme 10 g rozmarínu a 10 g yzopu , privedieme k varu, odstavíme , necháme 10 minút lúhovať a inhalujeme 3 - 5x denne.

Odvar z rozmarínu slúži na čistenie mastnej pleti, ošetrovanie ekzémov, na nehojace sa rany a pomliaždeniny.

Masáž rozmarínovým olejom alebo tinktúrou zlepšuje prekrvenie pokožky a uvoľňuje svalové kŕče a tlmí bolesti kĺbov. Nenahraditeľný je rozmarín v aromaterapii.

 

Využitie v kuchyni: Rozmarín je vhodný k zverine, k ochuteniu olejov, octov a do cestíčok na smaženie rýb.

Koreníme ním polievky, pokrmy z paradajok a baklažánu, zeleninové šaláty, mäkké syry a mleté mäsové zmesi.

 

Na použitie v kuchyni trháme mladé listy pred rozkvitnutím a sušíme v tieni. Inak pre okamžitú potrebu používame mladé lístky počas celého roka. Používajú sa v menších dávkach – do pokrmu pre 4 osoby stačí lyžička lístkov.

 

Koreníme baranie a bravčové mäso, ryby, jahňacinu, pridávame k cuketám, k už spomenutému baklažánu, paradajkovým pokrmom, na pizzu, cestoviny, varené zemiaky, na mleté mäsá, do cestíčok na vyprážané ryby a zeleninu. Chutí i v divine, sviečkovej na smotane, používa sa pri grilovaní, na aromatizáciu octov a olejov. Chuť i aróma sú veľmi výrazné, hodia sa do zmesí s cesnakom, cibuľou, levanduľou.

 

Býva súčasťou zmesí korenia, napr. provensálskeho. Do pokrmov ho pridávame až tesne pred dokončením, aby silica nevyprchla. Rozmarín vo väčších dávkach pôsobí opojne.

 

Čaj je močopudný a vyvoláva potenie. Upokojuje a posilňuje nervovú sústavu a pomáha pri búšení srdca na čo je dobré rozmarínové víno. Silný odvar z byliny slúži z vonku na čistenie pleti, ekzémov, rán a na výplachy ženských genitálií. Ako prísada do kúpeľa oživuje končatiny po porážke.

 

Dôležité upozornenie:

Rastlina je pri vnútornej aplikácii vo väčších dávkach jedovatá; vo vyšších dávkach je potrebná konzultácia s lekárom.

 

Recepty:

Rozmarínové víno ​​sa užíva pre zvýšenie krvného tlaku.

Príprava : 75 g sušených lístkov rozmarínu macerujeme 8 dní v 1 l bieleho vína, prefiltrujeme a uchovávame v chlade.

Detailnejší iný postup: Nadrobno posekáme rozmarínové lístky. Vložíme do jednej štvrtiny nádoby a doplníme červeným vínom. Za občasného pretrasenia necháme tri týždne stáť. Precedíme a pijeme dvakrát denne, na lačno, ráno a večer, deci. Pri akejkoľvek forme vnútorného užívania rozmarínu je prekročenie odporúčaných dávok nebezpečné a vôbec ho nesmú používať tehotné ženy. Najlepšie je ak ho po desiatich dňoch na tri dni prestanete užívať.

Dávkovanie : Muži 50 ml denne , ženy 25 ml denne.

 

Ústna voda z rozmarínu a mäty: Obe tieto bylinky osviežujú dych a majú aj sťahujúce a antiseptické vlastnosti.

Ingrediencie: 5 ml rozmarínových listov, 5 ml mätových listov, 5 ml anýzových plodov, 550 ml vody, 1 lyžicu 60 % liehu.

Príprava - Bylinky prelejeme vriacou vodou a necháme ich 20 minút lúhovať. Potom scedíme , prilejeme lieh a môžeme používať ako kloktadlo.

 

Nálev: Príprava- 1 čajovú lyžičku zalejeme šálkou vriacej vody, necháme 20 minút vylúhovať. Dávkovanie 2 x denne 125 ml nálevu. Ako celkové tonikum stačí 1 x denne ráno.

 

Zápar

Z jednej kávovej lyžičky rozdrobenej drogy na 1 pohár vody sa pije 1- až 2-krát denne. Môže sa použiť aj zvonka na natieranie a obklady.

 

Macerát: Príprava - 1 čajovú lyžičku zalejeme šálkou studenej vody , necháme 6 hodín vylúhovať. Pred podaním zlejeme a ohrejeme vo vodnom kúpeli na vlažnú teplotu.

Dávkovanie 2 x denne šálku , pôsobí miernejšie než nálev. Ako celkové tonikum stačí 1x denne ráno .

 

Tinktúra: Príprava 20 g sušených lístkov zalejeme 200 ml 50 % liehu, necháme macerovať 14 dní na teplom mieste. Vylisujeme a prefiltrujeme.

Dávkovanie 3x denne 20 - 25 kvapiek pred jedlom.

 

Liehová tinktúra sa používa sa na natieranie bolestivých miest pri reume, zápale sedacieho nervu a pod.

 

Čerstvé listy

V malom množstve, asi 4 - 5 denne, sa listy môžu nalačno požuvať a prehltnúť, najmä pri nadmernej plynatosti alebo zníženom krvnom tlaku.

 

Inhalácia: Príprava 10 g sušených lístkov rozmarínu a 10 g yzopu zalejeme 1 l studenej vody, privedieme do varu, odstavíme a necháme 10 minút vylúhovať.

Dávkovanie 3 - 5x denne pri sennej nádche a bronchitíde.

 

Kúpeľ: Príprava V 2 l vody povaríme 2 polievkové lyžice listov rozmarínu, necháme vychladnúť, precedíme a nalejeme do pripravenej vane.

Dávkovanie 20 – 30 minútový kúpeľ má osviežujúci a upokojujúci účinok, dráždi a prekrvuje pokožku.

 

Masážna masť: na opuchnuté kĺby. Príprava Do 85 g vhodného masťového základu (lanolínu alebo domáceho bravčovej masti ) vmiešame 5 g na prášok rozomletých plodov borievky, 5 g rozomletých rozmarínových lístkov a 5 g rozomletého muškátového orieška. Dávkovanie Používame podľa potreby k masážam.

 

Kontraindikácie : Rozmarín nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, deti do piatich rokov a pre osoby, ktoré prekonali zápalové ochorenie obličiek alebo pečene.

 

Upozornenie:

Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu predpísanú lekárom.

Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete, z podkladov výrobcu v Ruskej federácii a vlastných skúseností .

Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.

My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na:www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie