Barion Pixel
Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Pažítka - Cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum L.)

Pažítka - Cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum L.)

Obsahuje vitamíny – karotén B 1, B2 a E, vitamín C (100 mg v 100 g), silicu s organicky viazanými látkami – najmä draslíkom, vápnikom, železom, taktiež flavonoidy a antibakteriálne látky. Pažítka kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina. Nie je náročná na prostredie, ľahko sa pestuje.

  • 3,10€

Pažítka - Cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum L.) / rastlinky, bylinky v kvetináči

 

Čeľaď: Amarylkovité – Amaryllidaceae

 

Opis:

V Číne bola obľúbená už pred 5000 rokmi, ale o jej využití v kuchyni sa Európa dozvedela až od Marca Pola. Pažítka vytvára trsy cibuliek a fialové kvetenstvo, pestuje sa jej veľa druhov. V poslednom čase sa na trhu objavila pažítka s výraznou cesnakovou príchuťou. Vyrastá skoro na jar, dá sa pestovať v skleníkoch i v domácnosti rýchlením v kvetináčoch.

Pažítka patrí medzi cibuľovité rastliny. Dosahuje výšku od 15 – 50cm. Listy sú oblé, duté a rúrkovité, ktoré vyrastajú z malých cibuli. Fialové kvety sa objavujú v máji až v auguste.

 

Pestovanie:

Je možné ju pestovať priamo na záhonoch alebo v črepníkoch. Jej pestovanie veľmi jednoduché. Prakticky je na pestovanie nenáročná. Táto najútlejšia a najlahodnejšia cibuľovina pochádza z oblasti severného mierneho pásma. Pažítka rástla prirodzene na mnohých miestach celej Európy a Severnej Ameriky, ale v súčasnosti sa väčšinou pestuje. Zbiera sa celoročne.

 

Pažítka je rozšírenou zeleninou najmä v domácnostiach a u záhradkárov. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, provitamínu A, vitamínov zo skupiny B (najmä B1 a B2), minerálnych látok, najmä Ca, a éterických olejov obsahujúcich síru, ktorá spôsobuje typickú chuť pažítky. Drobnú cibuľku pažítky často ani nepoznáme, zostáva skrytá pod zemou. Čerstvé listy, biologicky hodnotné korenie, môžeme mať po celý rok. V lete zo záhrady, v zime z rastlín rýchlených na okne. Pažítka je trváca, mrazuvzdorná zelenina. Rastliny sa nevyskytujú ojedinele, ale tvoria bujné trsy drobných jednoduchých cibuliek, z ktorých pučia 15 – 30 cm dlhé rúrkovité listy. Ich hrúbka je 1,5 – 3,0 mm. Výška pažítky a mohutnosť trsov závisí od prostredia, v ktorom sa pestuje.

 

Silnejšie trsy pažítky kvitnú už druhý rok po sadení. Duté, tenké byle majú okolíky s ružovofialovými kvetmi, ktoré rozkvitajú v máji až júli. Pažítka kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina. Nie je náročná na prostredie, ľahko sa pestuje. Pažítka je rozšírenou zeleninou najmä v domácnostiach a u záhradkárov. Čerstvé listy, biologicky hodnotné korenie, môžeme mať po celý rok.

 

Obsahuje vitamíny – karotén B 1, B2 a E, vitamín C (100 mg v 100 g), silicu s organicky viazanými látkami – najmä draslíkom, vápnikom, železom, taktiež flavonoidy a antibakteriálne látky. Komplex obsahových zložiek podporuje chuť k jedlu, tráveniu, mierne znižuje krvný tlak a pôsobí proti črevným parazitom. Podľa nedávnych výskumov pažítka znižuje obsah cholesterolu v krvi a preventívne sa používa proti nádorovým ochoreniam.

 

Najvhodnejšia je čerstvá pažítka. Dá sa taktiež nasekaná zmraziť v malých obaloch. Môže sa i sušiť, ale stráca sa aróma, nie je to najvhodnejší spôsob uchovania. Pažítku podávame v množstve asi 1 lyžicu na porciu, prípadne viac, podľa chuti do všetkých slaných polievok, smotanových zelených omáčok, na zemiaky, ryžu, cestoviny, na ryby a kurčatá, varenú brokolicu a karfiol, do vaječných pokrmov, tvarohu, jogurtu, bylinkového masla, do nádievok, majonéz, cestíčok na obaľovanie zeleniny, syrov, mäsa na smaženie, k syrom, na obložené misy, chlebíčky. Samozrejme do všetkých šalátov z čerstvej zeleniny. Dá sa pripraviť i pažítkový ocot. Okrem posekaných listov využívame i kvetenstvo – rozobrané jednotlivé kvietky do šalátov, do dusenej zeleniny, na zdobenie pokrmov. Kvietky používame menej, majú silnejšiu chuť i vôňu. Pažítka svojou výraznou chuťou pomáha znížiť obsah soli v pokrmoch, je to vhodné diétne zelené korenie.

Pažítka kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina. Nie je náročná na prostredie, ľahko sa pestuje. My drobní pestovatelia ju môžeme pestovať vo všetkých záhradkách. Obyčajne ide len o pestovanie niekoľkých trsov, ktoré stačia pre potrebu v domácnostiach. Pri pestovaní v malom nám taktiež nejde o vysoké úrody, pretože ju pestujeme hlavne preto, aby sme mali túto obľúbenú zeleninu k dispozícii, kedykoľvek ju potrebujeme.

 

Pažítka (Allium schoenoprasum L.) je skromná cibuľovina a zostáva v tieni rozšírenejších druhov, ako je cesnak, cibuľa a pór. V kuchyni ju považujeme skôr za korenie ako za zeleninu. Konzumnou časťou nie je cibuľa, ale čerstvé jemné listy, ktoré sú príjemnej korenistej chuti a vône. Má močopudné účinky a podporuje trávenie.

Z hľadiska liečebného využitia sa používa: proti črevným parazitom. Má vysoký obsah vitamínu C a tiež obsahuje draslík, sodík, železo, fosfor, silicu, retinol, riboflavín a veľa solí. Pažítka je okrem iného prijemným ochutením našich jedál. Nielenže jedlo ozdobí svojou krásnou zelenou farbou, ale dodá mu aj špecifickú chuť. Pažítku je možné používať v studenej kuchyni, ale taktiež je vhodná na niektoré teplé jedlá.

 

Vňať pažítky má mnohostranné využitie. Je neoceniteľnou hlavne v studenej kuchyni. Pridávame ju nasekanú do rôznych nátierok, syrových pomazánok, šalátov, polievok. Taktiež nám slúži ako dekorácia na chlebíčky a pod. Kvet môžeme použiť ako dekoráciu na rôzne jedlá. Tvorí tiež podstatnú zložku bylinkových masiel. V zásade ju používame všade, kde sa hodí cibuľa.

 

Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na:  www.rastlinkybylinky.sk

 

Môj typ:

Nátierka s pažítkou

Nátierku môžeme pripraviť len s chlebom k studenej večeru. Môže nám poslúžiť ale ik príprave slávnostného pohostenia.

Ingrediencie :1 kelímok nátierkové maslo, 100 g šunka, 2 ks trojuholníček smotanového syra, 2 lyžice kyslá smotana.

Na ozdobu: olivy, červená paprika. Podľa chuti: soľ. Podľa potreby: pažítka

Postup prípravy receptu

Pažítku prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a osušiť. Potom ju jemne nakrájame. Šunku pokrájame na veľmi drobné kocky. Nátierkové maslo našľaháme s taveným syrom a kyslou smotanou. Potom do hmoty vmiešame šunku a pažítku, podľa chuti prisolíme, prípadne okoreníme. Pomazánka výborne chutí namazané na plátkoch čerstvého chleba. Ale pomazať s ňou môžeme aj jednohubky. Ak využijeme nátierku ku slávnostné príležitosti, zdobíme plátky chleba alebo veky napríklad aj olivami, alebo aj zvyškom pokrájané šunky.

 

Karfiol "mimóza" s bielou omáčkou.

1 väčší karfiol, soľ, 2 lyžice polohrubej múky, ¼ l sladkej smotany, štipka trstinového cukru, soľ, biele korenie lyžička citrónovej šťavy, 4 lyžice pažitky, 2 uvarené vajíčka.

Karfiol uvaríme v slanej vode, ale nerozvaríme a dáme vychladnúť. Medzitým pripravíme hustú bielu omáčku: Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zriedime za stáleho miešania smotanou, osladíme, osolíme, okoreníme a okyslíme citrónovou šťavou, krátko povaríme. Ak je omáčka hustá, zriedime ju trochou mlieka. Do hotovej omáčky zamiešame pažitku (podobnú omáčku môžeme podávať k vareným vajíčkam, mäsu, rybe a pod.)

Karfiol rozložíme na misu, obložíme listami šalátu, oblejeme hustou omáčkou a posypeme „mimózou“, t.j. posekanými varenými vajíčkami. Hodí sa ako predkrm, alebo ako ľahká večera.

 

Pažítkový krém

4 vajcia uvaríme na tvrdo a zmixujeme ich 50g masla a 1dc kyslej smotany. Potom zmes preložíme do hlbšej misky, okoreníme 2 zväzkami na veľmi jemno pokrájanej pažítky, trochou mletého bieleho korenia a dobre vymiešame. Nakoniec podľa chuti osolíme prikryté uložíme do chladničky na 1 až 2 hodiny, aby chuť pažítky dobre vošla do krému. Použijeme na obložené chlebíčky, na dochutenie syrov, na dochutenie pečeného mäsa na tanieri tak, ako používame majonézu.

 

Pažítková omáčka

3 vajcia uvaríme na tvrdo, ich žĺtka rozdrobíme vidličkou a vymiešame s 2 dl smotany nahladko. Pridáme veľký zväzok najemno pokrájanej pažítky, na drobné kocky pokrájané bielky vajec a ochutíme trochou soli a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

 

Pažítková omáčka 2

40 g masla, 60 g hladkej múky, 2 dl mlieka, 10 g cukru, pažítka, voda, soľ, citrónová šťava

Z masla a múky urobíme bledú zápražku. Zalejeme ju mliekom a vodou, posolíme, osladíme a povaríme. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a nadrobno posekanú pažítku.

 

Citrónové maslo s pažítkou

150 g masla, ½ zväzku pažítky, citrón, soľ, čierne korenie, postrúhaný muškátový oriešok

Maslo pokrájame na kocky a na miernom ohni roztopíme, potom necháme raz zovrieť a na 5 minút odstavíme. Odstránime penu, zlejeme. Očistené maslo opäť zohrejeme, pridáme jemne posekanú pažítku, postrúhanú citrónovú kôru a 2 lyžičky citrónovej šťavy. Dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.

 

pažítková nátierka

4 celozrnné rožky, 2 lyžce horčicového semienka, červená cibuľa, 100 g nátierky veto, 500 g žervé, 2 strúčiky cesnaku, 2 zväzky pažítky, zväzok reďkoviek, soľ, čierne korenie, horčica

Horčicové semeno uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme, schladíme a necháme odkvapkať. Očistenú cibuľu nadrobno pokrájame. Veto vymiešame do penista, potom pridáme žervé, cibuľu a horčicové semienko. Ochutíme soľou, čiernym korením, prelisovaným cesnakom a lyžičkou horčice. Pred servírovaním najemno pokrájame pažítku a vmiešame do nátierky. Umytú reďkovku pokrájame na plátky. Z celozrnných rožkov šikmo pokrájame plátky, natrieme nátierkou, zdobíme reďkovkou a posekanou pažítkou.

 

Hovädzie s pažítkou

600 g hovädzieho filé, 0,5 l vývaru, pohár lahôdkovej smotany

Príloha: 150 g karotky, 150 g kvaky, 100 g stopkového zeleru, 3 zväzky pažítky, soľ, čierne korenie, olej

Očistenú zeleninu pokrájame na kúsky a v osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme, schladíme a necháme odkvapkať. Mäso rozkrojíme na 4 rovnaké pásy, osolíme, okoreníme čiernym korením, na troche oleja z oboch strán opečieme a vyberieme z panvice. V malom hrnci na slabšom plameni uvedieme do varu vývar, do ktorého vložíme mäso a necháme ½ hodiny zohrievať. Vývar nesmie vrieť, a mäso musí byť celkom zakryté tekutinou. Pokrájame nadrobno pažítku. Mäso vyberieme z vývaru a odložíme na teplé miesto. Do vývaru zamiešame smotanu, povaríme ešte 2 minúty, odstavíme z ohňa a pridáme zeleninu a pažítku. Mäso pokrájame krížom cez vlákna na nie príliš tenké plátky. Servírujeme s omáčkou. Vhodnou prílohou sú osolené zemiaky.

Dobrú chuť všetkým smiley

 

Upozornenie:

Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu predpísanú lekárom.

Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete a vlastných skúseností .

Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.

My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na: www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!