Pažítka - Cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum L.)
Obsahuje vitamíny – karotén B 1, B2 a E, vitamín C (100 mg v 100 g), silicu s organicky viazanými látkami – najmä draslíkom, vápnikom, železom, taktiež flavonoidy a antibakteriálne látky. Pažítka kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina. Nie je náročná na prostredie, ľahko sa pestuje.
- Výrobca: www.prirodaplus.sk
- Kód produktu: RBPAZIT00001
- Dostupnosť: Skladom
-
2,69€
Milí priatelia, veľmi pekne Vás prosíme, aby ste pri objednávke, v ktorej sa vyskytujú aj živé rastlinky, bylinky, zvolili a uprednostnili spôsob dopravy KURIÉR GLS, ktorý nám je, na rozdiel od iných našich prepravcov, schopný zabezpečiť dopravu Vašich byliniek do 24 hodín od podania balíka, čo je pri živých bylinkách veľmi dôležité.
Pažítka - Cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum L.) / rastlinky, bylinky v kvetináči
Čeľaď: Amarylkovité – Amaryllidaceae
Opis:
V Číne bola obľúbená už pred 5000 rokmi, ale o jej využití v kuchyni sa Európa dozvedela až od Marca Pola. Pažítka vytvára trsy cibuliek a fialové kvetenstvo, pestuje sa jej veľa druhov. V poslednom čase sa na trhu objavila pažítka s výraznou cesnakovou príchuťou. Vyrastá skoro na jar, dá sa pestovať v skleníkoch i v domácnosti rýchlením v kvetináčoch.
Pažítka patrí medzi cibuľovité rastliny. Dosahuje výšku od 15 – 50cm. Listy sú oblé, duté a rúrkovité, ktoré vyrastajú z malých cibuli. Fialové kvety sa objavujú v máji až v auguste.
Pestovanie:
Je možné ju pestovať priamo na záhonoch alebo v črepníkoch. Jej pestovanie veľmi jednoduché. Prakticky je na pestovanie nenáročná. Táto najútlejšia a najlahodnejšia cibuľovina pochádza z oblasti severného mierneho pásma. Pažítka rástla prirodzene na mnohých miestach celej Európy a Severnej Ameriky, ale v súčasnosti sa väčšinou pestuje. Zbiera sa celoročne.
Pažítka je rozšírenou zeleninou najmä v domácnostiach a u záhradkárov. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, provitamínu A, vitamínov zo skupiny B (najmä B1 a B2), minerálnych látok, najmä Ca, a éterických olejov obsahujúcich síru, ktorá spôsobuje typickú chuť pažítky. Drobnú cibuľku pažítky často ani nepoznáme, zostáva skrytá pod zemou. Čerstvé listy, biologicky hodnotné korenie, môžeme mať po celý rok. V lete zo záhrady, v zime z rastlín rýchlených na okne. Pažítka je trváca, mrazuvzdorná zelenina. Rastliny sa nevyskytujú ojedinele, ale tvoria bujné trsy drobných jednoduchých cibuliek, z ktorých pučia 15 – 30 cm dlhé rúrkovité listy. Ich hrúbka je 1,5 – 3,0 mm. Výška pažítky a mohutnosť trsov závisí od prostredia, v ktorom sa pestuje.
Silnejšie trsy pažítky kvitnú už druhý rok po sadení. Duté, tenké byle majú okolíky s ružovofialovými kvetmi, ktoré rozkvitajú v máji až júli. Pažítka kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina. Nie je náročná na prostredie, ľahko sa pestuje. Pažítka je rozšírenou zeleninou najmä v domácnostiach a u záhradkárov. Čerstvé listy, biologicky hodnotné korenie, môžeme mať po celý rok.
Obsahuje vitamíny – karotén B 1, B2 a E, vitamín C (100 mg v 100 g), silicu s organicky viazanými látkami – najmä draslíkom, vápnikom, železom, taktiež flavonoidy a antibakteriálne látky. Komplex obsahových zložiek podporuje chuť k jedlu, tráveniu, mierne znižuje krvný tlak a pôsobí proti črevným parazitom. Podľa nedávnych výskumov pažítka znižuje obsah cholesterolu v krvi a preventívne sa používa proti nádorovým ochoreniam.
Najvhodnejšia je čerstvá pažítka. Dá sa taktiež nasekaná zmraziť v malých obaloch. Môže sa i sušiť, ale stráca sa aróma, nie je to najvhodnejší spôsob uchovania. Pažítku podávame v množstve asi 1 lyžicu na porciu, prípadne viac, podľa chuti do všetkých slaných polievok, smotanových zelených omáčok, na zemiaky, ryžu, cestoviny, na ryby a kurčatá, varenú brokolicu a karfiol, do vaječných pokrmov, tvarohu, jogurtu, bylinkového masla, do nádievok, majonéz, cestíčok na obaľovanie zeleniny, syrov, mäsa na smaženie, k syrom, na obložené misy, chlebíčky. Samozrejme do všetkých šalátov z čerstvej zeleniny. Dá sa pripraviť i pažítkový ocot. Okrem posekaných listov využívame i kvetenstvo – rozobrané jednotlivé kvietky do šalátov, do dusenej zeleniny, na zdobenie pokrmov. Kvietky používame menej, majú silnejšiu chuť i vôňu. Pažítka svojou výraznou chuťou pomáha znížiť obsah soli v pokrmoch, je to vhodné diétne zelené korenie.
Pažítka kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina. Nie je náročná na prostredie, ľahko sa pestuje. My drobní pestovatelia ju môžeme pestovať vo všetkých záhradkách. Obyčajne ide len o pestovanie niekoľkých trsov, ktoré stačia pre potrebu v domácnostiach. Pri pestovaní v malom nám taktiež nejde o vysoké úrody, pretože ju pestujeme hlavne preto, aby sme mali túto obľúbenú zeleninu k dispozícii, kedykoľvek ju potrebujeme.
Pažítka (Allium schoenoprasum L.) je skromná cibuľovina a zostáva v tieni rozšírenejších druhov, ako je cesnak, cibuľa a pór. V kuchyni ju považujeme skôr za korenie ako za zeleninu. Konzumnou časťou nie je cibuľa, ale čerstvé jemné listy, ktoré sú príjemnej korenistej chuti a vône. Má močopudné účinky a podporuje trávenie.
Z hľadiska liečebného využitia sa používa: proti črevným parazitom. Má vysoký obsah vitamínu C a tiež obsahuje draslík, sodík, železo, fosfor, silicu, retinol, riboflavín a veľa solí. Pažítka je okrem iného prijemným ochutením našich jedál. Nielenže jedlo ozdobí svojou krásnou zelenou farbou, ale dodá mu aj špecifickú chuť. Pažítku je možné používať v studenej kuchyni, ale taktiež je vhodná na niektoré teplé jedlá.
Vňať pažítky má mnohostranné využitie. Je neoceniteľnou hlavne v studenej kuchyni. Pridávame ju nasekanú do rôznych nátierok, syrových pomazánok, šalátov, polievok. Taktiež nám slúži ako dekorácia na chlebíčky a pod. Kvet môžeme použiť ako dekoráciu na rôzne jedlá. Tvorí tiež podstatnú zložku bylinkových masiel. V zásade ju používame všade, kde sa hodí cibuľa.
Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na: www.rastlinkybylinky.sk
Môj typ:
Nátierka s pažítkou
Nátierku môžeme pripraviť len s chlebom k studenej večeru. Môže nám poslúžiť ale ik príprave slávnostného pohostenia.
Ingrediencie :1 kelímok nátierkové maslo, 100 g šunka, 2 ks trojuholníček smotanového syra, 2 lyžice kyslá smotana.
Na ozdobu: olivy, červená paprika. Podľa chuti: soľ. Podľa potreby: pažítka
Postup prípravy receptu
Pažítku prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a osušiť. Potom ju jemne nakrájame. Šunku pokrájame na veľmi drobné kocky. Nátierkové maslo našľaháme s taveným syrom a kyslou smotanou. Potom do hmoty vmiešame šunku a pažítku, podľa chuti prisolíme, prípadne okoreníme. Pomazánka výborne chutí namazané na plátkoch čerstvého chleba. Ale pomazať s ňou môžeme aj jednohubky. Ak využijeme nátierku ku slávnostné príležitosti, zdobíme plátky chleba alebo veky napríklad aj olivami, alebo aj zvyškom pokrájané šunky.
Karfiol "mimóza" s bielou omáčkou.
1 väčší karfiol, soľ, 2 lyžice polohrubej múky, ¼ l sladkej smotany, štipka trstinového cukru, soľ, biele korenie lyžička citrónovej šťavy, 4 lyžice pažitky, 2 uvarené vajíčka.
Karfiol uvaríme v slanej vode, ale nerozvaríme a dáme vychladnúť. Medzitým pripravíme hustú bielu omáčku: Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zriedime za stáleho miešania smotanou, osladíme, osolíme, okoreníme a okyslíme citrónovou šťavou, krátko povaríme. Ak je omáčka hustá, zriedime ju trochou mlieka. Do hotovej omáčky zamiešame pažitku (podobnú omáčku môžeme podávať k vareným vajíčkam, mäsu, rybe a pod.)
Karfiol rozložíme na misu, obložíme listami šalátu, oblejeme hustou omáčkou a posypeme „mimózou“, t.j. posekanými varenými vajíčkami. Hodí sa ako predkrm, alebo ako ľahká večera.
Pažítkový krém
4 vajcia uvaríme na tvrdo a zmixujeme ich 50g masla a 1dc kyslej smotany. Potom zmes preložíme do hlbšej misky, okoreníme 2 zväzkami na veľmi jemno pokrájanej pažítky, trochou mletého bieleho korenia a dobre vymiešame. Nakoniec podľa chuti osolíme prikryté uložíme do chladničky na 1 až 2 hodiny, aby chuť pažítky dobre vošla do krému. Použijeme na obložené chlebíčky, na dochutenie syrov, na dochutenie pečeného mäsa na tanieri tak, ako používame majonézu.
Pažítková omáčka
3 vajcia uvaríme na tvrdo, ich žĺtka rozdrobíme vidličkou a vymiešame s 2 dl smotany nahladko. Pridáme veľký zväzok najemno pokrájanej pažítky, na drobné kocky pokrájané bielky vajec a ochutíme trochou soli a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
Pažítková omáčka 2
40 g masla, 60 g hladkej múky, 2 dl mlieka, 10 g cukru, pažítka, voda, soľ, citrónová šťava
Z masla a múky urobíme bledú zápražku. Zalejeme ju mliekom a vodou, posolíme, osladíme a povaríme. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a nadrobno posekanú pažítku.
Citrónové maslo s pažítkou
150 g masla, ½ zväzku pažítky, citrón, soľ, čierne korenie, postrúhaný muškátový oriešok
Maslo pokrájame na kocky a na miernom ohni roztopíme, potom necháme raz zovrieť a na 5 minút odstavíme. Odstránime penu, zlejeme. Očistené maslo opäť zohrejeme, pridáme jemne posekanú pažítku, postrúhanú citrónovú kôru a 2 lyžičky citrónovej šťavy. Dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
pažítková nátierka
4 celozrnné rožky, 2 lyžce horčicového semienka, červená cibuľa, 100 g nátierky veto, 500 g žervé, 2 strúčiky cesnaku, 2 zväzky pažítky, zväzok reďkoviek, soľ, čierne korenie, horčica
Horčicové semeno uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme, schladíme a necháme odkvapkať. Očistenú cibuľu nadrobno pokrájame. Veto vymiešame do penista, potom pridáme žervé, cibuľu a horčicové semienko. Ochutíme soľou, čiernym korením, prelisovaným cesnakom a lyžičkou horčice. Pred servírovaním najemno pokrájame pažítku a vmiešame do nátierky. Umytú reďkovku pokrájame na plátky. Z celozrnných rožkov šikmo pokrájame plátky, natrieme nátierkou, zdobíme reďkovkou a posekanou pažítkou.
Hovädzie s pažítkou
600 g hovädzieho filé, 0,5 l vývaru, pohár lahôdkovej smotany
Príloha: 150 g karotky, 150 g kvaky, 100 g stopkového zeleru, 3 zväzky pažítky, soľ, čierne korenie, olej
Očistenú zeleninu pokrájame na kúsky a v osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme, schladíme a necháme odkvapkať. Mäso rozkrojíme na 4 rovnaké pásy, osolíme, okoreníme čiernym korením, na troche oleja z oboch strán opečieme a vyberieme z panvice. V malom hrnci na slabšom plameni uvedieme do varu vývar, do ktorého vložíme mäso a necháme ½ hodiny zohrievať. Vývar nesmie vrieť, a mäso musí byť celkom zakryté tekutinou. Pokrájame nadrobno pažítku. Mäso vyberieme z vývaru a odložíme na teplé miesto. Do vývaru zamiešame smotanu, povaríme ešte 2 minúty, odstavíme z ohňa a pridáme zeleninu a pažítku. Mäso pokrájame krížom cez vlákna na nie príliš tenké plátky. Servírujeme s omáčkou. Vhodnou prílohou sú osolené zemiaky.
Dobrú chuť všetkým
Upozornenie:
Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...
Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu predpísanú lekárom.
Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete, z podkladov výrobcu v Ruskej federácii a vlastných skúseností .
Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.
My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na: www.rastlinkybylinky.sk