Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Ligurček lekársky - (Levisticum officinale, L.) VEGETA, MAGI

Ligurček lekársky - (Levisticum officinale, L.) VEGETA, MAGI

Ligurček bol obľúbeným korením už v staroveku a stredoveku. Karol Veľký, franský kráľ a rímsky cisár nariadil pestovanie tejto byliny vo svojom slávnom "Capitulare". Pridáva sa do zemiakovej a hrachovej polievky, k vareným zemiakom, do hovädzích vývarov, fašíriek a omáčok. Používa sa čerstvý aj sušený. Obsahuje éterické oleje, cukry, gumu a kyselinu archangelikovú.
  • 2,49€

Milí priatelia, veľmi pekne Vás prosíme, aby ste pri objednávke, v ktorej sa vyskytujú aj živé rastlinky, bylinky, zvolili a uprednostnili spôsob dopravy KURIÉR GLS, ktorý nám je, na rozdiel od iných našich prepravcov, schopný zabezpečiť dopravu Vašich byliniek do 24 hodín od podania balíka, čo je pri živých bylinkách veľmi dôležité.

 

Ligurček lekársky - (Levisticum officinale, L.) VEGETA, MAGI / živé rastlinky, bylinky v kvetináči

 

Opis:

Patrí do čeľade mrkvovité. Je to trváca rastlina, od druhého – tretieho roku mohutná až dvojmetrová, ktorá vyrastá z hrubého, dlhého dužinatého podzemku s voňavými koreňmi. Stonka je oblá, holá, dutá a rozkonárená v prízemnej ružici listov.

Vonia korenisto, ostro, pripomína polievkové korenie maggi. Má korenistú a horkastú chuť.

 

Listy sú tmavozelené, lesklé, v dolnej časti veľké, dva- až trikrát perovito zložené, v hornej časti menšie a málo alebo vôbec nedelené. Kvet je bledožltý, zoskupený do veľkých zložených okolíkov. Plodom je vajcovitá, úzko krídlatá dvojnažka žltohnedej farby. Obľubuje tienisté stanovište a vlhšie podnebie. Na pôdu nie je náročný. Vyhovuje mu mierne vlhká, stredne ťažká, dobre skyprená pôda, s dobre preležaným kompostom alebo maštaľným hnojom až v druhom slede po okopaninách. Neznáša priamy kontakt s čerstvým maštaľným hnojom. Má rád dostatok vápna.

 

Droga ligurčeka lekárskeho má močopudné, karminatívne, zažívacie a odhlieňovacie účinky. Podporuje uvoľňovanie vody z organizmu, zmierňuje zápaly močových ciest i močového mechúra.

 

Všetky časti ligurčeka majú typickú sladkú, neskôr horkú vôňu i chuť. Ligurček sa neodporúča užívať dlhodobo a najmä nie vo vyšších dávkach, pretože silica dráždi obličky. Čerstvú mladú vňať a usušený pomletý koreň môžeme použiť na spestrenie chuti jedál. Používajú sa ako korenina do mäsových polievok, do omáčok k hydine a rybám. Posekané listy dodávajú šalátom vôňu zeleru. Spolu s kôprom a bazalkou tvoria koreninu diétnej kuchyne.

 

Ligurček bol obľúbeným korením už v staroveku a stredoveku. Karol Veľký, franský kráľ a rímsky cisár nariadil pestovanie tejto byliny vo svojom slávnom "Capitulare".

Pridáva sa do zemiakovej a hrachovej polievky, k vareným zemiakom, do hovädzích vývarov, fašíriek a omáčok. Používa sa čerstvý aj sušený.

Dávnejšie ho často sadili v dedinských záhradách a používali ho čerstvý i sušený. Priemyselne sa používa len jeho koreň (Radix levistici), ktorý prichádza do obchodu usušený a porezaný. V domácnosti využívame aj jrho vňať. Ligurček je bylina s charakteristickou vôňou, pripomínajúcou zeler.

 

Obsahuje éterické oleje, cukry, gumu a kyselinu archangelikovú.

Pre jeho intenzívnu arómu ho opatrne dávkujeme a uschovávajme ho v dobre uzavretých nádobách. V niektorých krajinách sa používa na korenenie polievok, prívarkov, šalátov a diétnych jedál. Je významným korením likérnického a konzervárenského priemyslu.


Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na:   www.rastlinkybylinky.sk

 

V kuchyni:

Najčastejšie a najlepšie využívame čerstvé listy. Tie sa dajú uschovať aj sušením (strácajú arómu), alebo lepšie zmrazením. Používajú sa i výhonky ako korenina, avšak v malom množstve. V anglosaských zemiach sa pridávajú mladé lodyhy a rapíky listov do smotanovej omáčky so šampiňónmi, alebo sa nakladajú do octa s olejom a korením. Inak sa listy dávajú v menšom množstve (1 lyžica pre 4 osoby) do polievok, omáčok, omeliet, z jari sa rapíky varia so starými zemiakmi, pre zlepšenie chute zemiakov sa pridávajú listy. Ďalej sa používajú do tvarohových pomazánok, na ryžu, do nádievok, na syry, do cestíčok na obaľovanie a smaženie, do šalátov, sekaného mäsa, na ryby a kurčatá, do majonéz a pod. Výborne ochucuje rybacie polievky.

 

Môj typ:

 

Rýchla salámová panvica so zemiakmi a ligurčekom:

400 g mäkkého salámu, 2 lyžice oleja, 2 cibule, 2 papriky, 500 g zemiakov, 2 dl vývaru (z polievkovej kocky), korenie, soľ, 2 lyžice krájaného ligurčeka.

Na väčšej panvici na oleji opečieme do červena salámu nakrájanú na kocočky, pridáme kolieska cibule, osmažíme, vsypeme štvorčeky paprík a na kocky nakrájané zemiaky. Opekáme asi 5 min., opatrne osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Dusíme na miernom ohni asi štvrť hodiny, kým budú zemiaky mäkké. Porcie na tanieri posypeme nakrájaným ligurčekom, k tomu podávame nasucho opečený chlieb.

 

Ligurčeková mliečna polievka:

25g masla, 2 stredne veľké na drobno nakrájané cibule, 4 PL jemne posekaných lístočkov ligurčeka, 25g hladkej múky, 570ml slepačieho alebo zeleninového vývaru (aj s polievkovej kocky), 275ml mlieka, soľ, čierne korenie.

V hrnci rozpustíme maslo a na miernom ohni 5 minút smažíme cibuľu, kým nezmäkne. Pridáme ligurček, múku a za stáleho miešania varíme 1 minútu.

Do hrnca postupne vlejeme vývar, prikyjeme ho a varíme na miernom ohni 15 minút. Potom pridáme mlieko, soľ a korenie. Polievku dovaríme pomaly a nenecháme ju zovrieľ, lebo by sa zrazila.

Dobrú chuť smiley

 

Upozornenie:

Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu lekárom.

Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete, z podkladov výrobcu v Ruskej federácii a vlastných skúseností. 

Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.

My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na: www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!