Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Kurkuma dlhá-(Curcuma longa L.)

Kurkuma dlhá-(Curcuma longa L.)

Kurkuma miluje slnko, ale najlepšie sa jej bude dariť, keď jej ráno poskytnete priame slnko a popoludní tieň. Liečivé účinky kurkumy sú známe už viac ako 6000 rokov. S veľkou obľubou bola využívaná už v ajurvédskej medicíne, a to najmä ako hlavný prostriedok na liečbu srdcových a pečeňových problémov.
  • 12,60€

Milí priatelia, veľmi pekne Vás prosíme, aby ste pri objednávke, v ktorej sa vyskytujú aj živé rastlinky, bylinky, zvolili a uprednostnili spôsob dopravy KURIÉR GLS, ktorý nám je, na rozdiel od iných našich prepravcov, schopný zabezpečiť dopravu Vašich byliniek do 24 hodín od podania balíka, čo je pri živých bylinkách veľmi dôležité.

 

Kurkuma dlhá-(Curcuma longa L.) / živé rastlinky, bylinky v kvetináči

 

Čeľaď: Zázvorovité-(Zingiberaceae)

Kurkumu si môžeme vypestovať aj sami. V podmienkach Slovenskej republiky nám kurkuma vonku neporastie, ale môžeme ju skúsiť vypestovať v kvetináči. Korene kurkumy sú podobné zázvoru a majú špecifickú, osobitú chuť a vôňu.

 

Geografický pôvod:

Kurkuma pochádza z tropických oblastí Ázie. Najčastejšie sa pestuje v Indii. Kurkumu nájdeme tiež v Malajzii a Indonézii, kde sa kvety používajú v tradičných zeleninových šalátoch, známych ako "Ulam". Tento šalát obsahuje nakrájané kvety kurkumy, fazuľu fazuľové klíčky, cibuľu, sušené krevety, červené čili papričky, arašidy a strúhaný kokos.

 

Popis a charakteristika:

Je to pekná rastlina, ktorá môže dorásť aj 90 cm. Má veľké zelené listy a jej kvety vyčnievajú nad rastlinou v jasne ružovej farbe. Pestovať ju teda môžeme nielen kvôli chuti, ale aj kvôli nádhernému kvetu, ktorý sa používa aj v kvetinových väzbách a kyticiach.

Najčastejšie farba kvetu je fialová, ale vyskytuje sa aj v bielej, žltej alebo ružovej farbe. Listy sú svetlo zelené. Celá kvetinová štruktúra je kužeľovitá. Kvety aj korene sú jedlé a majú ľahko štipľavú vôňu. Kvety rastú v prirodzenom prostredí v priebehu leta.

 

Pestovanie:

Kurkuma miluje slnko, ale najlepšie sa jej bude dariť, keď jej ráno poskytnete priame slnko a popoludní tieň. Používame bohatú pôdu a nezabúdame ju hnojiť - je to podstatné pre rozvoj rastliny. Ďalšia podmienka, ktorú musíme splniť, je vlhká pôda - ale nie mokrá. Prílišná vlhkosť môže spôsobiť hnilobu podzemku.

V teplých, vlhkých, tropických zónach rastlina vyrastie za 8 až 10 mesiacov. Ak rastline doprajeme čo najlepšie podmienky, môžeme sa za rovnakú dobu dočkať konzumnej rastliny aj my. Ak si všimneme, že rastlina začala žltnúť a vädnúť, vyberáme korene. To urobíte tak, že budeme musieť vykopať celú rastlinu.

Rastlinu vysádzame do piesčito-hlinité pôdy a umiestnime ju na veľmi svetlé stanovište. Len tak sa nám rastlina dokáže správne odmeniť. Pokiaľ ju umiestnime do tieňa, tak znížime intenzitu sfarbenia jej listov. Rastline sa bude najlepšie dariť pri mierne vyššej izbovej teplote, ktorá by sa mala pohybovať okolo 25 ° C. Po odkvitnutí je dôležité rastlinu premiestniť na chladné stanovište, kde sa teplota bude pohybovať okolo 7°C. Kurkuma miluje výdatnú zálievku, preto ju už od jarných do letných mesiacov naozaj výdatne zalievame. Túto zálievku obmedzíme až po odkvitnutí, ale zalievať neprestávame. Budeme zalievať mierne tak, aby nedošlo k úplnému vyschnutiu hľuzy. Hnojiť je tiež potrebné s príchodom jarných mesiacov, raz za 14 dní bežným tekutým hnojivom. Raz za čas je tiež potrebné utrieť listy kurkumy tak, aby sa na nich neusadzoval prach. Rastline neuškodí ani to, ak ju raz za čas vezmeme pod sprchu, kde ju osprchujeme pod prúdom tečúcej vody. Ak rastlinu umiestnime na príliš tmavé stanovište, zaistíme jej spomalený rast a tiež výrazne znížime dobu kvitnutia.

 

Zber hľúz:

Nejvhodnějšou časom na zber je doba, kedy kurkuma odkvitla a jej stonka sa pomaly začína zaťahovať. Rastlinu opatrne vyberieme z kvetináča a oklepeme zeminu. V prípade, že je hľuza naozaj veľká, môžeme ju rozdeliť na dve časti. Zozbierané odnože očistíme, zbavíme koreňov a povaríme. Varením nám vznikne typická žltá farba, zvaná kurkumín. Po povarení podzemky usušíme a následne pomelieme na jemný prášok a máme hotové korenie.

Žlté farbivo, ktoré je v hľuzách obsiahnuté sa tiež používa napríklad na farbenie textílií, potravín ale aj na kozmetické účely. Ide naozaj o veľmi výnimočnú izbovú rastlinu.

 

Liečivé účinky kurkumy:

Liečivé účinky kurkumy sú známe už viac ako 6000 rokov. S veľkou obľubou bola využívaná už v ajurvédskej medicíne, a to najmä ako hlavný prostriedok na liečbu srdcových a pečeňových problémov.

Kurkuma, čiže indický šafrán, je korenie získané z pomletého sušeného podzemku kurkumovníka dlhého (Curcuma longa).

Pôvodom pochádza z južnej Ázie a je charakteristická výraznou žltou farbou a zemitou, jemne korenistou, až horkastou chuťou. Typické žlté sfarbenie spôsobuje zložka zvaná kurkumín. Táto látka má okrem širokého využitia v potravinárskom priemysle tiež významné liečebné vlastnosti, vďaka ktorým je kurkuma označovaná za indický životabudič.

Kurkumín má totiž vynikajúce protizápalové účinky a je silným antioxidantom. Preto je považovaný za silné prírodné antibiotikum.

Pomáha detoxikovať potraviny, zabíja baktérie a dokonca aj parazity, ak sú v nich obsiahnuté. Celkovo zlepšuje kvalitu potravy a jej jemne pálivá chuť stimuluje trávenie.

Kurkumu je teda vhodné pridávať do jedál pri infekčných zápaloch či toxickom poškodení pečene, lebo kurkumín na seba viaže aj hlboko uložené toxíny, čím urýchľuje očistu a regeneráciu pečeňového tkaniva. Zvyšuje sa tak aj tvorba a tok žlče, čo vedie k lepšiemu tráveniu tukov.

Kurkuma je pre svoju schopnosť viazať toxíny doporučovaná aj pri ľahkej otrave z vody či jedla, pri chorobách žalúdka, žlčníka a čriev a pri ťažkostiach s nadúvaním.

 

Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na:  www.rastlinkybylinky.sk

 

Použitie:

Kurkuma je základom korenia karí a dodáva farby a príchute rôznym kulinárskym výrobkom.

Kurkuma má nádherný fialový kvet, ktorý sa používa aj ako rezaný kvet do rôznych kytíc. U nás ju kúpime aj vo forme črepníkovej kvetiny. Túto kvetinu môžeme použiť aj v záhrade, ako krásnu dekoráciu – len musíme myslieť na to, že neprežije mrazy, takže ju dostatočne v predstihu prenesieme dovnútra.

Kurkuma je väčšinou pestovaná práve vďaka svojim jasne oranžovým, aromatickým koreňom.

 

Upozornenie:

Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu lekárom.

Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete, z podkladov výrobcu v Ruskej federácii a vlastných skúseností. 

Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.

My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na: www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie
Štítky: curcuma, kurkuma