Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
JAKON, yacon (Yakon)-(Smallanthus sonchifolius L., alebo Polymnia sonchifolia L. )

JAKON, yacon (Yakon)-(Smallanthus sonchifolius L., alebo Polymnia sonchifolia L. )

Hľuzy obsahujú polysacharid inulín, ktorý sa počas skladovania enzymaticky štiepi na fruktózu a glukózu. Hľuzy obsahujú aj vápník, horčík, draslík, fosfor, železo, sodík, vitamíny B1, B2, C. Oligosacharidy a fruktany aktivujú bifidobakterie a potláčajú hnilobné procesy včrevách. Pre vysoký obsah vápnika je vhodným doplnkovým prostriedkom pri liečbe ochorení kĺbov a osteoporózy.
  • 7,69€

Milí priatelia, veľmi pekne Vás prosíme, aby ste pri objednávke, v ktorej sa vyskytujú aj živé rastlinky, bylinky, zvolili a uprednostnili spôsob dopravy KURIÉR GLS, ktorý nám je, na rozdiel od iných našich prepravcov, schopný zabezpečiť dopravu Vašich byliniek do 24 hodín od podania balíka, čo je pri živých bylinkách veľmi dôležité.

 

JAKON, yacon (Yakon)-(Smallanthus sonchifolius L., alebo Polymnia sonchifolia L. ) / živé rastlinky, bylinky v kvetináči

 

JAKON, yacon, (Yakon) = obsahuje inulín. Znižuje pečeňový cholesterol a zvyšuje hustotu kostí. Znižuje hladinu cukru v krvi (pri diabetes). Pozostáva prevažne (65%) z inulínu, rozpustná vláknina, ktorá nemá žiadny vplyv na zvýšenie hladiny cukru v krvi ( má nízky glykemický index). Inulín má prebiotické účinky (na podporu rastu prospešných baktérií v črevách)

 

Použitie: Najmä pri liečbe diabetes, ale i obezity.

 

Opis:

Domovom Yakonu sú východné svahy Ánd od Kolumbie až po severnú Argentínu. Je veľmi dobre prizpôsobený sezónnym cyklom sucha alebo chladna.

Vyskytuje se vo výškách od 900-2700 m.n.m (Andy). Bylina je veľmi citlivá na mráz.

Jakon je jednoročná alebo viacročná okopanina. Dosahuje výšky 2 m. Stonky sú na priereze štvorhranné fialovej farby bohato olistené. Listy sú pokryté

chĺpkami, kvety sú malé, nenápadné, žltej farby. Semená sú malé nažky, ktoré sa v našich podmienkach nevytvárajú.

Yakon je výborným doplnkom stravy pre všetkých, ktorí dbajú o zdravú výživu.

Peruánski domorodci mu dali meno „yaku“, v preklade „voda“. V anglicky hovoriacich krajinách sa nazýva „yacon“, po španielsky „yacón“. V niektorých oblastiach sa pre yacon používa názov „peruánska slnečnica“.

 

Jakon vytvára podzemné a koreňové hľuzy vretnovitého tvaru. Bývajú usporiadané v trse až do 20 kusov o hmotnosti okolo 0,5 kg, pokryté sú fialovou šupkou. Dužnina obsahuje veľké množstvo vody, je slabo žltá a veľmi krehká, má živicovú príchuť.

 

Pestovanie:

Jakonu sa veľmi dobre darí aj v našich klimatických podmienkach a jeho pestovanie nie je náročné. Netrpí hubovými chorobami a nenapádajú ho ani škodcovia. V jeseni treba pôdu pohnojiť organickým hnojivom. Rastliny zasadené v kvetináčoch pred výsadbou otužujeme a na hriadky vysadíme v polovici mája na vzdialenosť 70 cm, lebo rastliny sú dosť mohutné.

 

Obsahové látky: Hľuzy obsahujú polysacharid inulín, ktorý sa počas skladovania enzymaticky štiepi na fruktózu a glukózu. Významný je aj obsah polyfenolov, vitamínov a minerálnych látok.

Hľuzy obsahujú aj vápník, horčík, draslík, fosfor, železo, sodík, vitamíny B1, B2, C. Oligosacharidy a fruktany aktivujú bifidobakterie a potláčajú hnilobné procesy včrevách. Pre vysoký obsah vápnika je vhodným doplnkovým prostriedkom pri liečbe ochorení kĺbov a osteoporózy.

 

Jakon sa používa ako výborný doplnok stravy pri rôznych redukčných diétach, je vhodný aj ako súčasť zeleninových šalátov. Má tiež výrazné imunoregulačné vlastnosti (reguluje obranyschopnosť organizmu).

 

Jakon sa pestuje predovšetkým pre koreňové hľuzy, ktoré obsahujú fruktooligosacharidy inulinového typu ß (21) s priaznivým účinkom pre diabetikov a ľudí trpiacimi nadváhou. Yakon je rovnako veľmi bohatým zdrojom antioxydantov obsiahnutých predovšetkým v listoch. Na pokusných pozemkoch Inštitútu trópov a subtrópov - ČZU sa jakon organicky pestuje viac ako 12 rokov. Rastlinný materiál získaný z Bolívie, Ekvádoru, Nemecka a Nového Zélandu je vysádzaný na organicky vyhnojené pole v polovici mája. Jakon netrpí závažnými chorobami ani škodcami. Výnos hľúz je do značnej miery závislý na súhrne zrážok, preto je počas horúcich letných dní nevyhnutná závlaha. Zber koreňových hľúz sa vykonáva v októbri. Najskôr sa pozberá nadzemná časť jakonu ( z tej sa môžu listy posekať a vysušiť na čaj....), potom sa vyrýľujú hľuzy. Priemerný výnos koreňových hľúz je približne 25,51 t/ha (2001-2005). Dĺžka vegetácie je v priemere 163 dní.

V krajinách pôvodu je to trvalá rastlina, ale v našich podmienkach sa dá pestovať len ako jednoročná. Rozmnožuje sa vegetatívne - sadia sa takzvané „kaudexy“, ktoré rastlina vytvára vo svojej podzemnej časti. Vzhľadom na to, že jakon je mimoriadne citlivý na mráz, kaudexy alebo v parenisku vypestované sadenice jakonu sa vysádzajú do voľnej pôdy až koncom apríla a v máji a zber úrody je potrebné vykonať pred prvými jesennými mrazmi.

 

Nadzemná časť rastliny je mohutná, rozvetvená a vysoká (v Peru dorastá až do výšky 3 m, na južnom Slovensku narastie až do výšky 2,7 m), s hustým olistením a ku koncu vegetačného obdobia s malými žltými, slnečnici podobnými kvetmi. Listy sú veľké, svetlo- alebo tmavozelené, niekedy aj fialové, jemne ochlpené a majú trojuholníkový tvar.

 

Drvené sušené listy jakonu slúžia k príprave liečivého nálevu. Listy je možné zbierať a sušiť počas celého vegetačného obdobia. Pravidelné pitie yakonového čaju pomáha pri prevencii a liečbe viacerých takzvaných civilizačných chorôb: znižuje hladinu cukru v krvi (pri diabetes), chráni a napráva črevnú mikroflóru, čím znižuje cholesterol a upravuje krvný tlak, pomáha pri liečbe osteoporózy a chorých kĺbov, vďaka polyfenolom a antioxidantom znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb a blahodarne pôsobí na tráviaci trakt.

 

Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na:  www.rastlinkybylinky.sk

 

Upozornenie:

Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu lekárom.

Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete, z podkladov výrobcu v Ruskej federácii a vlastných skúseností. 

Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.

My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na:  www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!