Včelí vosk - včela na pláste, náš - 50 g
Včelí vosk je vzácny prírodný zázrak, ktorý naši predkovia využívali už od pradávna. Náš včelár nepoužíva pri ošetrovaní a liečení včelstiev žiadne akaricídy, insekticídy a pyretroidné insekticídy (amitraz, tau-fluvalinát, flumetrín, acynathrin atd.), ktoré zanechávajú rezídua (zvyšky uvedených látok ) vo vosku a propolise. Včelí vosk od nás dostanete priamo z úľa, je získavaný domácim, slovenským, študovaným a rokmi overeným, skúseným včelárom.
- Výrobca: www.prirodaplus.sk
- Kód produktu: PPVV00008
- Dostupnosť: Skladom
-
2,59€
Včelí vosk - včela na pláste, náš - 50 g
Základné informácie:
- Krásne horí, postupne sa páli, preto sa používa aj na výrobu sviečok
- Výhodou je, že zo sviečok z včelieho vosku nevyteká žiadny vosk
- Teplota topenia včelieho vosku sa pohybuje od 62 do 68 °C
- Je nerozpustný vo vode
- Včelí vosk je schopný zachovať svoje zloženie a užitočné vlastnosti po stáročia
- Včelí vosk je komplexná látka, ktorú tvorí viac ako 300 rôznych látok
- Hlavné chemické prvky, ktoré včelí vosk tvoria, sú uhlík (73,3%), vodík (13,2%) a kyslík (7,5%) Ester (chemická zlúčenina) vyšších mastných kyselín s vyššími jednosýtnymi alkoholmi, nasýtenými uhľovodíkmi, voľnými mastnými kyselinami, aromatickými látkami, vodou a rôznymi minerálmi
- Zloženie sa môže meniť v závislosti od niektorých genetických vlastností včelstva alebo pod vplyvom prostredia
- Pri tavení plástu je obohatený o ďalšie látky z propolisu, peľu a medu, čo zvyšuje jeho užitočný biologický vplyv
- Chemické zloženie včelieho vosku je značne zložité
- Obsahuje asi 15 rôznych chemických zlúčenín, ktoré sú rozdelené do troch skupín: voľné mastné kyseliny (13,5 až 15%), estery (70,4 až 74,7%) a limitované nasýtené uhľovodíky (12,5 až 15,5%)
- Človek ešte ani v dnešnej dobe nedokáže vytvoriť dokonalú syntetickú náhradu včelieho vosku
Obsah:
- 50 g
- 100 % čistý včelí vosk
Možné použitie :
- V domácnosti - výroba sviečok, ozdobných predmetov, mydiel, voskových obrúskov na potraviny, výroba liečivých mastí a krémov- pretože má antibakteriálne, konzervačné, ochranné a hydratačné účinky
- V potravinárstve – výroba lesklých povrchov čokolád a iných cukroviniek, na potieranie plechov pri pečení
- Výroba kozmetiky – masti, balzamy na pery, nechtové krémy, krémy na vyhladenie vrások a výživu pokožky, v opaľovacích prípravkoch zvyšuje ochranu proti UV žiareniu atď.
- V medicíne – napríklad sa ním poťahujú aj tabletky na zmiernenie intenzity ich rozpúšťania
- Vo včelárstve – medzistienky z čistého včelieho vosku v uľahčujú včelám stavbu plástov
Upozornenie:
Pri skladovaní včelieho vosku a výrobkov z neho sa v priebehu jedného až troch mesiacov od výroby vytvorí na povrchu bielo-šedý povlak. Nazýva sa Voskový kvet. Znižovaním teploty sa objem vosku zmenšuje a vzniknutý vnútorný tlak vytláča na povrch tekuté zložky. Jednoducho sa dá odstrániť nahriatím na slnku, fénom aj teplou vodou. Stačí teplota 38 °C a tekuté zložky vosku sa vrátia späť do jeho štruktúry. Pri teplotách pod bodom mrazu, sa tento šedý povlak nevytvára. Jedná sa o prirodzenú vlastnosť pravého včelieho vosku, ktorá nie je chybou.
Výrobca: www.prirodaplus.sk, Slavomír Uličný a včely
Súvisiace produkty
Štítky:
včelí vosk