Barion Pixel
Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Včelí vosk - včela na pláste, náš - 50 g

Včelí vosk - včela na pláste, náš - 50 g

Včelí vosk je vzácny prírodný zázrak, ktorý naši predkovia využívali už od pradávna. Náš včelár nepoužíva pri ošetrovaní a liečení včelstiev žiadne akaricídy, insekticídy a pyretroidné insekticídy (amitraz, tau-fluvalinát, flumetrín, acynathrin atd.), ktoré zanechávajú rezídua (zvyšky uvedených látok ) vo vosku a propolise. Včelí vosk od nás dostanete priamo z úľa, je získavaný domácim, slovenským, študovaným a rokmi overeným, skúseným včelárom.
  • 2,59€

Včelí vosk - včela na pláste, náš - 50 g

 

Základné informácie:

  • Krásne horí, postupne sa páli, preto sa používa aj na výrobu sviečok
  • Výhodou je, že zo sviečok z včelieho vosku nevyteká žiadny vosk
  • Teplota topenia včelieho vosku sa pohybuje od 62 do 68 °C
  • Je nerozpustný vo vode
  • Včelí vosk je schopný zachovať svoje zloženie a užitočné vlastnosti po stáročia
  • Včelí vosk je komplexná látka, ktorú tvorí viac ako 300 rôznych látok
  • Hlavné chemické prvky, ktoré včelí vosk tvoria, sú uhlík (73,3%), vodík (13,2%) a kyslík (7,5%) Ester (chemická zlúčenina) vyšších mastných kyselín s vyššími jednosýtnymi alkoholmi, nasýtenými uhľovodíkmi, voľnými mastnými kyselinami, aromatickými látkami, vodou a rôznymi minerálmi
  • Zloženie sa môže meniť v závislosti od niektorých genetických vlastností včelstva alebo pod vplyvom prostredia
  • Pri tavení plástu je obohatený o ďalšie látky z propolisu, peľu a medu, čo zvyšuje jeho užitočný biologický vplyv
  • Chemické zloženie včelieho vosku je značne zložité
  • Obsahuje asi 15 rôznych chemických zlúčenín, ktoré sú rozdelené do troch skupín: voľné mastné kyseliny (13,5 až 15%), estery (70,4 až 74,7%) a limitované nasýtené uhľovodíky (12,5 až 15,5%)
  • Človek ešte ani v dnešnej dobe nedokáže vytvoriť dokonalú syntetickú náhradu včelieho vosku

 

Obsah:

  • 50 g
  • 100 % čistý včelí vosk

 

Možné použitie :

  • V domácnosti - výroba sviečok, ozdobných predmetov, mydiel, voskových obrúskov na potraviny, výroba liečivých mastí a krémov- pretože má antibakteriálne, konzervačné, ochranné a hydratačné účinky
  • V potravinárstve – výroba lesklých povrchov čokolád a iných cukroviniek, na potieranie plechov pri pečení
  • Výroba kozmetiky – masti, balzamy na pery, nechtové krémy, krémy na vyhladenie vrások a výživu pokožky, v opaľovacích prípravkoch zvyšuje ochranu proti UV žiareniu atď.
  • V medicíne – napríklad sa ním poťahujú aj tabletky na zmiernenie intenzity ich rozpúšťania
  • Vo včelárstve – medzistienky z čistého včelieho vosku v uľahčujú včelám stavbu plástov

 

Upozornenie:

Pri skladovaní včelieho vosku a výrobkov z neho sa v priebehu jedného až troch mesiacov od výroby vytvorí na povrchu bielo-šedý povlak. Nazýva sa Voskový kvet. Znižovaním teploty sa objem vosku zmenšuje a vzniknutý vnútorný tlak vytláča na povrch tekuté zložky. Jednoducho sa dá odstrániť nahriatím na slnku, fénom aj teplou vodou. Stačí teplota 38 °C a tekuté zložky vosku sa vrátia späť do jeho štruktúry. Pri teplotách pod bodom mrazu, sa tento šedý povlak nevytvára. Jedná sa o prirodzenú vlastnosť pravého včelieho vosku, ktorá nie je chybou.

 

Výrobca: www.prirodaplus.sk, Slavomír Uličný a včely smiley

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
               
Štítky: včelí vosk