Barion Pixel
Rastlinné nápoje
Šťavy
Sušené bylinky
Sušené ovocie
Cimbalok múrový–(Cymbalaria muralis L.)

Cimbalok múrový–(Cymbalaria muralis L.)

Celá rastlinka je jedlá a tiež veľmi zdravá, obsahuje veľa vitamínu C a minerálnych látok. Chutí trochu ako žerucha, môžeme ju pridávať do šalátov, na chlieb s maslom, do nátierok alebo ňou posypeme verené zemiaky spolu s pažítkou.

  • 4,70€

Cimbalok múrový–(Cymbalaria muralis L.) / živé rastlinky, bylinky v kvetináči

 

Česky: Zvěšinec zední

 

Čeľaď: Scrophulariaceae – krtičníkovité

 

Opis:

Cimbalok múrový - dnes už túto rastlinu málokto pozná, napriek tomu je to ale skvelá rastlinka, ktorá sa hodí k pokrývke pôdy, k jedlu i liečeniu. Naviac je aj veľmi dekoratívna, kvitne modrými kvietkami, ktoré sú spolu so sýto zelenými lístkami doslova pastvou pre oči. Je to trváca rastlinka, nízka, cca 5-30 cm vysoká ( podľa podmienok ) a rastie naozaj rýchlo.

 

Pestovanie :

Je to úplne nenáročná rastlina, v prírode ju nájdeme na suchých múrikoch, väčšinou pri starých hradoch alebo na iných polozrúcaných kamenných stavbách. Znáša teda i suché, piesčité pôdy, môžeme ho vysadiť aj do sypaných múrikov alebo na skalku, avšak nepohrdne ani bohatou humóznou pôdou na záhonoch - naopak, o to viac sa nám rozbujnie. My ho u nás nijako špeciálne nepestujeme a je nádherný, raz za čas ho len polejeme a to je všetko.

Účinky rastliny:

  • zdroj vitamínu C a minerálov
  • protizápalové účinky
  • zlepšuje trávenie

 

Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na:  www.rastlinkybylinky.sk

 

Celá rastlinka je jedlá a tiež veľmi zdravá, obsahuje veľa vitamínu C a minerálnych látok. Chutí trochu ako žerucha, môžeme ju pridávať do šalátov, na chlieb s maslom, do nátierok alebo ňou posypeme verené zemiaky spolu s pažítkou. Asi najväčšou výhodou je, že cimbalok zostáva zelený po celú zimu, rastie aj pod snehom, takže máme o čerstvé vitamíny postarané po celý rok.

Na liečivé účely sa nesuší, používa sa čerstvá šťava alebo čerstvá rastlinka v pokrmoch. Celá rastlina má protizápalové účinky, zlepšuje trávenie, upravuje metabolizmus, v Indii ju používajú ako pomocný liek pri cukrovke. Zvonka sa dobre uplatnia jej hojivé a proti krvácavé účinky na rany a hemoroidy.

Pri cukrovke pijeme 50 ml čerstvej šťavy denne, rovnako nám ale poslúži aj keď zjeme 100 g celej rastlinky.

Obklad pripravíme z čerstvej vňate, rozdrvíme ju valčekom, aby pustila šťavu, priložíme na postihnuté miesto a previažeme obväzom. Zastavuje krvácanie a podporuje hojenie rán a hemoroidov.

 

Upozornenie:

Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu lekárom.

Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete a vlastných skúseností. 

Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.

My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na: www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!