Káva čakanka a topinambur 100 g
Čakanku pestovali už starí Egypťania, vážili si ju ako šalátovú zeleninu, no dobrú povesť mala aj v lekárstve. Dnes je rozšírená aj v našich končinách, nájdeme ju rásť aj popri cestách, v záhradách. V hľuzách topinambura je obsiahnutý kvalitný olej, vláknina, aminokyseliny, vitamín C a ďalšie vitamíny, draslík a predovšetkým inulín. Ten je vhodný nielen pre diabetikov, ale aj pre všetkých ostatných, pretože znižuje hladinu cukru v krvi a ničí voľné radikály.
- Výrobca: Ruská federácia
- Kód produktu: CKRN000027
- Dostupnosť: Skladom
-
6,00€
Káva čakanka a topinambur 100 g
Základné informácie:
- Upražený koreň čakanky pri teplote 140 stupňov Celzia nahrádza kávu – cigóriu
- Tento spôsob využitia byliny je známy už z roku 1690, masívnejšie sa táto metóda získavania cigórie objavila v Holandsku
- Čakanka je bohatá predovšetkým na vlákninu a minerálne látky - draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik
- Obsahuje tiež inulín a preto je veľmi vhodná pre diabetikov
- Čakanka podporuje správnu funkciu pečene, žlčníka, pankreasu a čriev
- Topinambur je považovaný za "vitamínovou bombu súčasnosti", pretože obsahuje vitamíny skupiny B, má najväčšie zastúpenie niacínu
- Okrem toho obsahuje kyselinu L-askorbovú, známu tiež ako vitamín C, ďalej je to β-karotén, ktorý je provitamínom vitamínu A, a v neposlednom rade obsahuje aj vitamín H alebo inak nazývaný biotín
- Má bohaté zastúpenie vitamínov a minerálnych látok
- Známy je tiež obsahom kremíka, nakoľko v sušine ho má 8 percentný podiel
- Kremík je nevyhnutný pri mnohých chemických reakciách, tvorbe kostí, kolagénových vlákien a je tiež nápomocný pri kumulácii iných prvkov
- Obsahuje železo, vápnik, horčík, draslík a fosfor, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť srdca (draslík), pre zdravý rast, vývoj a funkciu kostných tkanív (fosfor, horčík, vápnik)
- V stopových množstvách sú v hľuzách obsiahnuté zinok, meď, bór, ktoré sú nevyhnutné pre látkovú výmenu či zdravý rast vlasov a nechtov
Obsah:
- 100g
- koreň čakanky
- topinambur
- obsahuje min 30% inulínu
Možné použitie :
- Upražený koreň pri teplote 140 stupňov Celzia nahrádza kávu - cigóriu. Tento spôsob využitia byliny je známy už z roku 1690 z Holandska
- Čakanková káva sa užíva 2 – 3-krát denne na podporenie chuti do jedenia a pri chronických ochoreniach žlčníka a pečene
- V liečiteľstve sa koreň používa pri cukrovke, na trávenie, pri zápche
- Zvonka sa vo forme obkladov používa na bolestivé zápaly, ekzémy a vredovité ochorenia
- Čakankový odvar pomáha pri funkčnej zápche, častej pri zmenách pobytu (tzv. cestovná zápcha)
- Šťava z koreňa, zľahka vtieraná do vlasovej pokožky, podporuje rast vlasov
- Mladé, čerstvé korene čakanky je možné použiť v homeopatii, tiež v gastronómii na prípravu omáčok
- Kvetová droga sa používa vo forme záparu na vypláchnutie očí pri zápalových ochoreniach
- Topinambur napomáha pri liečbe cukrovky tým, že obsahuje inulín, upravuje hladinu cukru v krvi
- Pri redukčnej diéte a liečbe obezity – má veľmi nízky glykemický index
- Je to prírodný antioxidant, vylučuje z tela množstvo toxických látok
- Vytvára priaznivé črevné prostredie, napomáha tráveniu – prírodné probiotikum
- Reguluje krvný tlak
- Chráni pečeň a obličky
- Pomáha zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách
- Pôsobí proti stresu
- Dodáva organizmu energiu a zvyšuje schopnosť koncentrácie
- Odporúča sa pri rekonvalescencii, v prevencii proti artritíde, reumatizme, či osteoporóze
Spôsob použitia :
- 1 - 2 čajové lyžičky (2 - 4g) zalejeme vriacou vodou 150 - 200 ml do pripraveného pohára, zamiešame, pijeme pri znesiteľnej teplote kávy
Výrobca: Ruská federácia
Súvisiace produkty
Štítky:
Káva čakanka a topinambur 100 g